Aamuvieras, Uutiset

Elokuvantekijä Joonas Berghäll sairastui borrelioosiin ja menetti pahimmillaan työkykynsä - Punkkisota kysyy, miksei potilaita oteta vakavasti

Elokuvantekijä Joonas Berghäll sairastui borrelioosiin ja menetti pahimmillaan työkykynsä - Punkkisota kysyy, miksei potilaita oteta vakavasti

Joonas Berghäll tapaa elokuvassa kohtalotovereitaan. Kuva: finnkino.fi

Elokuvantekijä Joonas Berghäll kertoi tiistain aamuvieraana uudesta Punkkisota-elokuvastaan.

Vaikeaan borrelioosiin sairastuneen ohjaaja-tuottajan elokuva näyttää, miten rankkoja oireita Lymen tautinakin tunnetun sairauden saaneet kärsivät. Berghäll menetti pahimmillaan sairauden vuoksi työkykynsä, ja hoitoa hän on joutunut etsimään Saksasta ja Yhdysvalloista asti. Elokuva näyttää näitä raastavia hoitoja sekä vie taudista kärsivien ihmisten luo Italiassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Sairastamisen ja hoidon etsimisen lisäksi elokuva kertoo välittämisestä ja läheisten tuen tärkeydestä sekä kysyy, miksei pitkään sairastaneita oteta vakavasti. Suomessa Berghäll joutui käymään yli 80 lääkärin vastaanotolla ennen kuin hänen asiansa eteni. Berghällillä on mennyt rahaa hoitoihin vuosien varrella 85 000 euroa.

Mm. Miesten vuoro (2010) ja Miehiä ja poikia (2019) -elokuvista tunnettu ja Tampereellakin elokuva-alaa opiskellut Berghäll paljasti myös seuraavan elokuvan olevan jo valmisteilla. Elokuvantekijä kertoi, että lasten oikeuksia käsittelevästä teoksesta on tarkoitus tulla koskettava ja visuaalisesti vaikuttava. Vielä tällä viikolla rahoituspäätöksiä odottavan elokuvan tekijätiimissä ovat Punkkisodassakin vaikuttaneet maailman luokan tekijät Lars Skree ja Kristian Eidnes Andersen.

Punkkisota-elokuvan ensi-ilta on 14.5. alkaen.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>