Aamuvieras

Tutkimustulos yllätti UKK-instituutin tutkijat: huonokuntoisille kertyy eniten reipasta liikkumista

Tutkimustulos yllätti UKK-instituutin tutkijat: huonokuntoisille kertyy eniten reipasta liikkumista

Tampereella toimivan UKK-instituutin tutkija, laboratorioinsinööri Henri Vähä-Ypyä kertoi torstaina FUN Tampereen haastattelussa tuoreista, yllättävistä tutkimustuloksista. KunnonKartta-väestötutkimuksessa selvisi, että alimmalle kuntoluokalle kertyi eniten reipasta liikuntaa, kun liikkuminen suhteutettiin liikkujan omaan kuntotasoon.

Kuuntele haastattelu tästä:

 

KunnonKartta-väestötutkimuksessa 1952 työikäistä henkilöä kävi kuntotestissä ja käytti liikemittaria viikon ajan. Liikemittarin keräämästä tiedosta analysoitiin osallistujille kertynyt reippaan ja rasittavan liikkumisen määrä käyttäen sekä kiinteitä raja-arvoja että kuntotestin tulokseen perustuvia henkilökohtaisia raja-arvoja liikkumisen teholle. Lisäksi osallistujat jaettiin ikä- ja sukupuoliryhmittäin kolmeen eri kuntoluokkaan.

Kiinteä raja-arvo energian kulutukselle lepotasoon verrattuna oli reippaalle liikkumiselle kolminkertainen ja rasittavalle liikkumiselle kuusinkertainen.

Korkeimmalle kuntoluokalle kertyi odotetusti eniten ja alimmalle vähiten sekä reipasta että rasittavaa liikkumista näillä kiinteillä raja-arvoilla arvioituna. Suhteellisena raja-arvona reippaalle liikkumiselle käytettiin 40 % ja rasittavalle liikkumiselle 60 % aerobisesta kapasiteetista. Omaan kuntotasoon perustuvien suhteellisten raja-arvojen käyttäminen käänsi tulokset päinvastaisiksi.

- Alimmalle kuntoluokalle kertyi eniten sekä reipasta että rasittavaa liikkumista. Heillä liikkumista kertyi huomattavan paljon lyhyistä, enintään muutaman minuutin mittaisista jaksoista eli he suorittavat arjen askareensa reippaan tai rasittavan liikkumisen tasolla, Vähä-Ypyä selittää.

 

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>