Uutiset

Tampereen päivää juhlitaan monipuolisella verkko-ohjelmalla 1.–4. lokakuuta

Tänä vuonna vietetään Tampereen perustamisen 241-vuotisjuhlaa. Poikkeusolosuhteiden vuoksi koko Tampereen päivän ohjelmatarjonta on verkossa.

Tampereen päivää juhlitaan monipuolisella verkko-ohjelmalla 1.–4. lokakuuta

Tampereen perustamisen varsinaisena juhlapäivänä 1.10. kello 17.00 päästään seuraamaan Tampereen päivän palkintojen jakoa suorana lähetyksenä Raatihuoneelta. Tampereen päivänä palkitaan perinteisesti ansioituneita henkilöitä, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia. Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959. Tampereen palkinnon lisäksi myönnetään Tampereen kaupungin I luokan kultaiset ansiomitalit ansioituneille tamperelaisille. Palkinnot on aikaisempina vuosina jaettu kaupungin juhlavastaanoton yhteydessä Raatihuoneella, mutta tänä vuonna vastaanotto jätetään poikkeustilanteessa järjestämättä.

Palkintojen jako toteutetaan kuitenkin tänäkin vuonna juhlallisesti Raatihuoneella, ja tilaisuutta voivat seurata kaikki tamperelaiset. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen sekä pormestari Lauri Lyly jakavat palkinnot, ja tilaisuudessa kuullaan myös valtuuston puheenjohtajan juhlapuhe. Palkintojenjaon jälkeen esiintyy Tampereen Filharmonian salonkiorkesteri, jonka solistina kuullaan bassobaritoni Juha Uusitalo. Tilaisuus päättyy kello 18.30. Suora lähetys löytyy kaupungin verkkosivuilta osoitteesta tampere.fi/tampereenpaiva. Tilaisuuden tallenne on myös myöhemmin katsottavissa samassa verkko-osoitteessa.

Torstaille on luvassa myös muuta verkko-ohjelmaa: kello 11–12 pääsee lähtemään arkeologin matkaan ja tutustumaan arkeologin kenttätyöhön, kello 12–15 on tarjolla talouspäivä, jossa kuulee muun muassa hyviä vinkkejä penninvenyttämiseen.

Perjantaina 2.10. heti aamutuimaan kello 8–9 on luvassa Tampereen merkkipäivän kunniaksi yllätysohjelmaa. 
Perjantaina kello 14–15 kulttuuripalvelut järjestää virtuaalisen tutustumisen Hiedanrantaan ja kello 17–19 Juniversity tarjoaa tiedeohjelmaa lapsille.

Lauantaina 3.10. kello 18.00 alkaa Tampereen päivän konsertti suorana lähetyksenä UROS LIVE -areenan työmaalta. Tämän uniikin konsertin tähtenä loistaa Kaija Koo. Lisäksi konsertissa kuullaan Tampereen Filharmoninen kuoron esitys. Tampereen päivän konsertti on ensimmäinen julkinen esitys, joka lähetetään UROS LIVE -areenalta. Konserttipaikka on tällä hetkellä vielä työmaana. 45 minuuttia kestävä konsertti toteutetaan turvallisesti ilman paikalla olevaa yleisöä. Muuta ohjelmaa lauantaina tarjoavat 75-vuotias Kanerva-kuoro, Museo Milavida ja nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13.

Sunnuntaipäivälle on luvassa virtuaalisia reittiopastuksia, joiden avulla voi vaikkapa koko perheen voimin tutustua kotikaupunkiin uudella tavalla. Ohjelmaan on koottu hyviä vinkkejä ja opasteita, joiden avulla voi omatoimisesti tehdä retkiä eri kohteisiin. Opastukset tutustumisretkille löytyy osoitteesta tampere.fi/tampereenpaiva/reititjaraitit. Retkien lisäksi sunnuntaille on luvassa runsaasti myös muuta verkko-ohjelmaa. Kello 11 julkaistaan lapsille suunnattu Muumit ja meri -näyttelyn videokierros Muumimuseon Facebook-sivulla. 20 minuutin kierrosta voi seurata osoitteesta www.facebook.com/muumimuseo. Kello 12–15 pääsee tutustumaan Teiskossa sijaitsevaan Vanha-Pärrin maitotilaan. Tampereen seurakunnat tarjoaa ohjelmaa kello 12-14.30 Tansanian lähetystyöstä. Ohjelmaa voi seurata seurakuntien Facebook-sivulta.

Ohjelmakokonaisuuteen sisältyy myös Tampereen päivän sivuille kootut videotallenteet tamperelaisesta elämänmenosta, historiasta, taiteesta ja kulttuurista. Esimerkiksi Tampereen kaupunginarkisto on kunnostanut tallenteen, jossa presidentti Kekkonen pitää kiitospuheen Tampereen päivänä 1968. Myös Tampereen matkailuoppaat on tuottanut minivideo-opastuksia Tampereen suosituimmista kohteista. Kaikki tallenteet löytyvät Tampereen päivän verkkosivuilta ja ovat katsottavissa 1.–4.10.