Uutiset

Tampere jatkaa kulttuuripääkaupunkikisassa – samoin Oulu ja Savonlinna!

Korona sekoitti haun, joten raati antoi kaikille luvan jatkaa hakua Euroopan Kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026

Tampere jatkaa kulttuuripääkaupunkikisassa – samoin Oulu ja Savonlinna!

Eurooppalainen asiantuntijaraati on päättänyt, että Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 - kisassa jatkavat Oulu, Savonlinna ja Tampere. Raadin kokous järjestettiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa 23.-24.6.

Tampereen hakemuksessa on mukana yli 90 ohjelmanimikettä. Kuudelle vuodelle jakautuvan hankkeen kokonaisbudjetti on alustavasti yli 50 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty.

Tilaisuudessa puhunut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen korosti kaupunkien merkitystä taiteen ja kulttuurin tukijoina ja kulttuuripääkaupunkivuoden ainutlaatuista mahdollisuutta toteuttaa suuria muutoksia:

- Kulttuuripääkaupunki-titteli on ainutlaatuinen mahdollisuus kaupungille lisätä sen kulttuurielämän eloisuutta. Se antaa mahdollisuuden jopa imago-renesanssiin: sillä voi muuttaa jämähtäneitä käsityksiä kulttuuriaiheista sekä laajentaa huomattavasti kulttuurista kiinnostunutta yleisöä, sanoi ministeri Kosonen.

Valintamenettely jatkuu siten, että valitut kaupungit hiovat suunnitelmiaan raadin palautteen pohjalta ja ensi vuoden keväällä raati vierailee ehdokaskaupungeissa.

Kulttuuripääkaupungin nimi selviää vuoden päästä kesällä. Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma on tunnetuin ja mittavin Euroopan unionin kulttuurialan toimi. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 lähtien.