Uutiset

Yli kahden kuukauden odotus palkittiin - Mira Potkosen olympiakultajahti saa jatkua

Elokuussa 2019 Potkonen juhli uransa toista perättäistä Euroopan mestaruutta kukistamalla loppuottelussa ranskalaisen ammattilaisten maailmanmestari Maiva Hamadouchen. Kuva: Margit Kincses

Kansainvälinen olympiakomitea vahvisti suomalaisen osallistumisoikeuden Tokion olympialaisten karsintoihin maanantaina 18.5. Potkosen, 39, uran piti kansainvälisen lajiliiton AIBA:n sääntöjen mukaisesti päättyä vuoden 2020 loppuun.

Yli kahden kuukauden odotus palkittiin - Mira Potkosen olympiakultajahti saa jatkua

Nyrkkeilijä Mira Potkonen sai odotetun päätöksen maanantaina, kun kansainvälinen olympiakomitea vahvisti suomalaisen osallistumisoikeuden Tokion olympialaisten karsintoihin.

Potkosen, 39, uran piti kansainvälisen lajiliiton AIBA:n sääntöjen mukaisesti päättyä vuoden 2020 loppuun ja kaksinkertainen Euroopan mestari oli vahvistanut uransa kirkkaimman tavoitteen siintävän Tokion olympiakullassa kuluvan vuoden elokuussa.

Covid-19 koronapandemian aiheuttama olympialaisten siirto vuodelle 2021 toi Potkosen uralle jälleen lisäjännitystä. Tampereen Voimailuseuraa edustavan Potkosen olympiaunelmia on jo uran aikana koeteltu rankasti kahteen otteeseen ja nyt kevät toi tullessaan uuden jännitysnäytelmän, kun ikärajasäännön vuoksi Potkonen on harjoitellut epätietoisuudessa.

Potkonen on harjoitellut mestarivalmentaja Maarit Teurosen kanssa Tampereen Nääshallissa ja Varalan Urheiluopistolla huhtikuun alusta alkaen.

- Pari viikkoa treenattiin ulkona ja yhteistyökumppaneiden tiloissa, mutta onneksi Tampereen kaupunki avasi harjoittelutilat kärkiurheilijoiden käyttöön, ja pääsimme myös kotisalille treenaamaan, Teuronen kertoo.

- Lontoon karsintoihin saatiin Mira todella kovaan kuntoon ja olihan se iso pettymys, kun kehään ei ehditty lainkaan. Nyt meillä on yhdeksän kuukautta aikaa luoda uusi huippukunto, kunnes kohdataan Englannin Caroline Dubois Euroopan karsinnoissa, Teuronen jatkaa.

Tilanne on poikkeuksellinen olympiatyylin nyrkkeilyssä, jossa yleensä vastustaja ei tiedetä kuin korkeintaan muutama päivä etukäteen. Valmentaja Maarit Teuronen kokee tilanteen mielenkiintoisena.

- Nyt meillä on mahdollisuus rauhassa luoda taktiikkaa vasenkätistä Carolinea vastaan ja pikkuhiljaa olemme ruvenneet ajamaan sisään taktiikoita ja tekniikoita niin oheis- kuin lajiharjoituksissa.

Tokion olympianyrkkeilyn järjestelyistä vastaa KOK itse, joten AIBA:n ikärajasääntö ei sellaisenaan ollut voimassa, mutta vahvistusta osallistumisoikeudesta saatiin odottaa yli kaksi kuukautta.