Uutiset

Elokuva-arvio: The Invisible Man

Näkymätön mies on alun perin brittiläisen tieteiskirjailija H. G. Wellsin vuonna 1897 luoma hahmo, josta on sittemmin revitty aineksia useampaankin elokuvaan. Näistä uusimman tähtenä loistaa Elisabeth Moss. Kuva: Universal Pictures.

Ei mitään uutta eikä ihmeellistä, mutta toimivaa peruskauhua.

Elokuva-arvio: The Invisible Man

Amerikkalainen Universal Pictures marssitti Hollywoodin mustavalkoisen kauhuelokuvan kulta-aikaan valkokankaille joukon klassisia hirviöitä, kuten Dracula (1931), Frankenstein (1931), The Mummy (1932) ja The Invisible Man (1933). Näistä kaikista on sittemmin nähty yksi jos toinenkin uudelleenfilmatisointi, joista uusimpana Leigh Whannellin ohjaama ja käsikirjoittama The Invisible Man (2020).

Cecilia (Elisabeth Moss) asuu hulppeassa merenrantahuvilassa miehensä Adrianin (Oliver Jackson-Cohen) kanssa, joka on rikas ja komea nero, mutta myös väkivaltainen sosiopaatti. Ymmärrettävästi siipan kaksi jälkimmäistä luonteenpiirrettä vaikuttavat Cecilian elämään huomattavasti ensin mainittuja enemmän; niinpä hän hipsii eräänä yönä pakoon siskonsa Emilyn (Harriet Dyer) avustuksella.

Cecilia muuttaa asumaan ystävänsä Jamesin (Aldis Hodge) ja tämän teini-ikäisen tyttären Sydneyn (Storm Reid) luokse. Ei aikaakaan, kun hän saa kuulla, että Adrian on tehnyt itsemurhan ja testamentannut hänelle osan optisen alan innovaattorina tienaamasta omaisuudestaan. Cecilian helpotus jää kuitenkin lyhyeksi, sillä pian hän alkaa tuntea jonkun olevan kannoillaan. Jonkun, jota kukaan muu ei vaistoa, saati näe.

Elokuvan kantava voima on muun muassa Handmaid’s Tail -sarjasta tuttu Elisabeth Moss, joka elää näyttelemänsä Cecilian ahdistusta ja epätoivoa siinä määrin raivokkaasti, että tunne tarttuu katsojaankin. Pidin myös elokuvan musiikista (Benjamin Wallfisch) sekä hiljaisuuden ja äänitehosteiden vuorottelusta, enimmäkseen.
The Invisible Man on parhaimmillaan hyvinkin toimiva ja ahdistava kauhu-/jännityselokuva, kunhan osaa jälleen kerran katsoa joitain asioita läpi sormiensa. Ei se silti mitään uutta ja ihmeellistä esittele, jos nyt sellaista odottaa. Monien muiden lailla sisältää tämäkin raina lähinnä kauhuelokuvakirjaston peruskauraa, jossa ullakolle ei tule valoja, leipäveitsi on suuri ja terävä, lakanoilla peitetyt esineet uhkaavia ja niin edelleen.
Ihan jees, mutta voisi sitä kai välillä jotain uuttakin keksiä.

Tähdet: 3 /5

---

The Invisible Man

Ohjaus: Leigh Whannell
Käsikirjoitus: Leigh Whannell
Näyttelijät: Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer, Oliver Jackson-Cohen
Suomen ensi-ilta: 28.2.2020
Kesto: 2 t 4 min, K-16
Elokuvan traileri