Uutiset

Elokuva-arvio: Parasite

Kimin perheen sisarukset Ki-jung (So Dam Park) ja Ki-woo (Woo Shik Choi) riemuitsevat, kun wc-pöntön päältä löytyy käyttöön uusi ilmainen wifi menetetyn verkon tilalle. Kuva: Future Film.

Köyhä perhe ujuttautuu rikkaan perheen elämään Bong Joon Hon kaikki odotukset täyttävässä elokuvassa.

Elokuva-arvio: Parasite

Parasite (2019) on kolmas eteläkorealaisen Bong Joon Hon ohjaama elokuva, jonka olen nähnyt. Näistä ensimmäinen oli kiitävään junaan sijoittuva dystopia Snowpiercer (2013) ja toinen geenimuunnellusta jättipossusta kertova Okja (2017). Pidin erityisesti jälkimmäisestä, mutta Parasite pesee nämä molemmat – ja voi pojat – niin monet muutkin elokuvat mennen tullen.

Nykyaikaan sijoittuva komediaa, jännitystä ja luokkaerodraamaa yhdistelevä Parasite kertoo karkeasti kuvattuna kahdesta perheestä. Nelihenkinen Kimin perhe elää kellariläävässä, taittelee töikseen pitsalaatikoita ja etsii uutta vapaata wifiä, kun naapurin pentele on eräänä päivänä keksinyt suojata oman verkkonsa salasanalla. Aterioidaan ötököiden keskellä ja katsellaan katonrajassa olevista kuppaisista ikkunoista kadulle, jossa maisemaa hallitsevat humalaiset nurkkiin kuseksijat.
Parkin perhe elää puolestaan yltäkylläisyydessä. On hulppea talo, pelit ja vermeet, omat wifit ja trimmatut fifit. Suuret ja valoisat ikkunat avautuvat hyvin hoidetulle pihalle, joka on täydellinen paikka pojan intiaanileikeille ja perheen hulppeille puutarhajuhlille. Kotityöt hoitaa luonnollisesti kodinhoitaja.

Eräänä päivänä Kimit saavat toivoa elinolojensa kohentumisesta, kun perheen pojalle Ki-woolle (Woo Shik Choi) tarjoutuu mahdollisuus päästä Parkin perheen tyttären Da-hyen (Ji-so Jung) yksityisopettajaksi. ”Pientä vilppiä” sisältävä suunnitelma onnistuu eikä aikaakaan, kun Ki-woo alkaa ujuttaa taloon töihin myös muita perheenjäseniään.

Tämän enempää elokuvan juonesta ei sitten viitsi paljastaakaan. Jos käytte katsomassa sen, ymmärrätte kyllä miksi.

Parasite on nerokas ja pirullinen elokuva, jossa köyhä haisee katsomoon saakka ja rikkaan pinnat kiiltävät puhtauttaan. Suuren maailman palkinnot eivät aina osu kohdilleen, mutta Parasiten voittama pääpalkinto Cannesin elokuvajuhlilta ja sen saamat kuusi Oscar-ehdokkuutta tälle vuodelle voisivat tuskin juuri parempaan osoitteeseen mennä. Paitsi Jokerille (2019), mutta pystejä riittää toivottavasti molemmille.

Elokuvaan on jäänyt muutama epäloogisuus, mutta niistäkin huolimatta on perusteltua napsauttaa Parasitelle täyslaidallinen kirkassakaraisia tähtiä.

Tähdet: 5/5

---

Parasite

Ohjaus: Bong Joon Ho
Käsikirjoitus: Bong Joon Ho, Jin Won Han
Näyttelijät: Kang Ho Song, Sun Kyun Lee, Yeo Jeong Cho, Woo Shik Choi, So Dam Park, Jung Eun Lee, Hyae Jin Chang
Suomen ensi-ilta: 31.1.2020
Kesto: 2 t 11 min, K-16
Elokuvan traileri