Uutiset

Perjantaina vietetään kansainvälistä 22q11.2-oireyhtymien näkyvyyspäivää, Näsinneula valaistaan punaiseksi

Näsinneula valaistaan perjantaina punaiseksi. Tempauksella pyritään lisäämään tietoisuutta harvinaisesta sairaudesta, kertoi vieraanamme käynyt 22q11 Finland ry:n hallituksen jäsen Merja Läykki.

Perjantaina vietetään kansainvälistä 22q11.2-oireyhtymien näkyvyyspäivää, Näsinneula valaistaan punaiseksi

Kyse on kromosomioireyhtymästä, joka on yleisin heti Downin syndrooman jälkeen. 22q11.2-oireyhtymä, joko kromosomin 22 deleetiona tai duplikaationa, liittyy koko ihmiskehon melkein kaikkiin järjestelmiin. Sen ilmenemät voivat vaihdella erittäin hankalasta erittäin lievään.

Vaikeimpia ovat tilat, joihin liittyvät synnynnäiset sydänviat, immuunipuutos ja erilaiset rakennepoikkeavuudet. Lievimmillään oireyhtymä voi esiintyä pelkkinä oppimisvaikeuksina tai käyttäytymisen haasteina. Muita asiaan liittyviä ovat esim. skolioosi-alttius sekä pelko- ja ahdistustilat. Muita oireita on tutkijoiden toimesta kuvattu yli 800 koko ihmiskehon alueelta.

Sairaus on läsnä koko ihmiselämän ajan, eikä tila ole stabiili.

Merja Läykki aamuvieraana 19.11.