Mun Manse

Mun Manse

Mun Manse on hyvä nimi. Lyhyt ja ytimekäs, tamperelaisen jämpti ja konstailematon. Tuon nimen kuultuani minä innostuin asiasta siltä seisomalta.

Mun Manse

Mun Manse on hyvä nimi. Lyhyt ja ytimekäs, tamperelaisen jämpti ja konstailematon. Tuon nimen kuultuani minä innostuin asiasta siltä seisomalta.

Kun minulle kaksi vuotta sitten avautui mahdollisuus kirjoittaa lyhyitä kertomuksia kotikaupungistani, näin mielessäni matkan, joka Pispalan harjulta tarmokkaasti käyden kulkisi lävitse kotikaupunkini, pysähtyen lopulta ihastelemaan kosken kaunista yläjuoksua.

Vaikka kaksi vuotta on ihmiselon kannalta hyvin lyhyt aika, palaan silti menneisiin teksteihin hieman arastellen. Toisinaan minua nolottaa hölmöt sanavalintani, sekä nuo mahtipontiset julistukset, jotka tulivat vielä nykyistäkin kokemattoman kirjoittajan kynästä.

Tänään, oman ajanjaksonsa viimeistä tekstiäni kirjoittaessani tulen kuitenkin lempeään lopputulemaan siitä, etten lopulta haluaisi vaihtaa riviäkään.

Olen aina tuntenut syvää mielenkiintoa kotikaupunkiani kohtaan, mutta viimeistään Mun Manse-tekstien kirjoittaminen syvensi suhtautumistani siihen pisteeseen, jossa jokainen kaupunkini kulmista on muodostunut tarinani kannalta korvaamattoman tärkeäksi.
Eeva-Liisa Manner on kirjoittanut: jos ihmisellä on koti, se on kai siellä missä hän ymmärtää ympäristönsä.

Kuluneet kaksi vuotta ovat opettaneet minulle kirjain kirjaimelta, kuinka kaikkien elämäntapaoppaiden vastaisesti onkin ensisijaisen tärkeää katsoa lähelle. Tarkastella jo entuudestaan tuttuja kulmia ja kulkea samoja katuja, joita on kävellyt jo lukuisia kertoja aiemmin.

Mitä tarkemmin katsoo, sitä enemmän voi nähdä.

Eihän elämä koskaan ole toisaalla – se on aina tässä, aivan meidän lähellämme.

Matkani Mun Manse-tarinoiden äärellä on opettanut minulle huomattavan paljon – paitsi Tampereesta, myös minusta itsestäni. Kun minulle myöhemmin avautui mahdollisuus pukea kirjoitettuja tekstejä myös puhuttuun muotoon, suhtauduin uuteen haasteeseen hyvin suurella uteliaisuudella. Jos Tampere muuttuu ja kehittyy, miksen minäkin sitä tekisi. Edes hippusen verran.

Ensi viikosta alkaen Mun Manse-otsikon alla tullaan kuulemaan lisää puhuttuja tarinoita, viikoittain vaihtuvien tarinankertojien säestämänä.

Vaikka ohjelma muuttaakin hieman muotoaan, kahdesta asiasta ei kuitenkaan tingitä: tarinat ja Manserock pitävät yhä paikkansa.

 

Mutta vaikka tarina kuljettikin minut kauemmaksi, kun aluksi saatoin uskoa, on syytä palata vielä sinne, mistä kaikki alkoikin.

Tätä muotoaan viimeinen tekstini päättyy kuten sen kaksi vuotta sitten toivoinkin sen päättyvän. Kävelyretkelläni Tampereen sydämessä tulin minä pysähtyneeksi Tammerkosken kupeeseen.

Siinä se jyllää, kuten ennenkin. Voimakas ja kovapäinen koski, jonka ympärille on rakentunut kokonainen kaupunki ja sen tuhannet kertomukset.

Kosken voimakasta jylinää tarkastellessani tulin ajatelleeksi: tärkeintä on liike. Kuinka merkityksellistä onkaan lähteä mukaan niihin kertomuksiin, joiden lopputulemaa ei aina voi arvata.

Kuinka tärkeää on altistaa itsensä tarinoille, ja sen jännittäville käänteille, jonka varrelle sattuneista ihmisistä tulee jokainen jättämään sinuun omanlaisensa jälkensä.

Ja vaikka kosken yläjuoksulta ei malttaisikaan koskaan lähteä, on lopulta hyvin tärkeää jatkaa matkaansa.
Vain sillä tavalla voi vielä palata takaisin.

Kuten usein aiemminkin, muistan Lauri Viitaa, joka kirjoitti:

Astuimme hitaasti tarkassa tahdissa.
Lasiset auringot hiilui ja häilyi
pääväylävahdissa.
Kellojen, rumpujen, jalkojen mahdissa,
leivän, lemmen ja kunnian jahdissa
Tampere säilyi.

 

Mun Manse 2.5.

Keskustelu 2.5.