Mun Manse

Lauluja, runoja ja Safkaa

Seuraa kymmenen pisteen kysymys: mikä yhdistää Välikausitakkia, Yön joutsenlaulua, Popedaa ja Kotikatua?

Lauluja, runoja ja Safkaa

Seuraa kymmenen pisteen kysymys: mikä yhdistää Välikausitakkia, Yön joutsenlaulua, Popedaa ja Kotikatua?

Kysymyksen vastaus löytyy läheltä. Mitä syvemmälle äänilevyjen ystävä sukeltaakaan kansilehtien selailuun, sitä useammin tulee hän törmäämään samaan nimeen.

Mittavan uran tehnyt Safka Pekkonen on mies, joka nivoo yhteen merkittävän osan kotimaista musiikkihistoriaa. Niin Juice Leskinen Slamissa, Välikausitakissa, Hassisen Koneessa, Popedassa ja Epuissakin soittanut Pekkonen on jättänyt jälkensä suomalaisten äänimuistiin. Harvemmassa ovat ne tamperelaiset julkaisut, joihin Safka ei millään tavalla liity.

Useissa Leskisen kokoonpanoissa soittanut Safka lähti Tuuliajolla-kiertueen jälkeen Hassisen Koneen matkaan, jatkaen myöhemmin kulkuansa Costellon tuuraajaksi Popedaan. Safkan tuurauskeikka muuttui kuitenkin muutaman vuoden vakipestiksi, mikä tulikin kosketinsoittajan myötä muuttamaan nuoren ikurilaisbändin saundia merkittävästi.

Erinomaisena soittajana tunnettu Pekkonen on toiminut pitkänlinjan studiomuusikkona, myös sanoittaen, sovittaen ja säveltäen musiikkia eri artisteille ja teatteriin. Monen instrumenttien miehen tiedetään soittaneen pelkästään tamperelaisbändien levyillä ainakin pianoa, urkuja, haitaria, bassoa, huilua, trumpettia ja rumpuja.

Safkan välisoitot ovat jääneet osaksi suomalaista musiikkihistoriaa. Mika Sundqvistin pyynnöstä piano-osuuksia Joutsenlauluun soittanut Pekkonen päätyi myös saman kappaleen huilistiksi, tuoden jo entuudestaan suureen hittiin vielä syvemmän kosketuspinnan, joka vaikuttaa yhä edelleen kuulijoihinsa.

Historiallisia säkeitä soiteltiin myös vuonna 1995, jolloin Liisa Akimofin levyllä musisoinut Safka jäi pyynnöstä soittamaan vielä haitarin ja pianon osuuden tekeillä olevaan sävellykseen. Kappaleesta tuli myöhemmin Kotikatu-sarjan tunnuskappale - sävellys, joka on jättänyt nostalgisen jälkensä suomalaiseen äänimuistiin.

Tulevana lauantaina Safka nähdään jälleen teatterin lavalla. Alkujaan Juicen myötä jalkansa teatterin oven väliin saanut Pekkonen on näillä vuosikymmenillä tehnyt merkittävän työn myös kotimaisen teatteritaiteen parissa.

Tällä kertaa La Stradan lavalle Pekkonen nousee yhdessä Ahti Jokisen ja Hurmio-ryhmän kanssa. Suurta kiitosta kerännyt Runon, tangon ja rakastumisen hurmiossa – näytelmä koostuu musiikista ja runoudesta, jossa tunteikkaiden tangojen välissä kuullaan suuria suomalaisia runotekstejä muun muassa Lauri Viidalta, Eino Leinolta, sekä Juice Leskiseltä.

Runojen ystävä voikin odottaa tulevalta lauantailta paljon. Paikallisten taiteilijoiden käsissä on palanen menneisyyden hurmosta, sekä niitä sanoja ja tunteita, jotka ovat kyllin vahvoja kestääkseen aikaa.

Arvatenkaan kyse ei ole ainoastaan musiikista ja runosta. Kyse on jatkumosta – siitä, kuinka jokin menneessä on aina myös meissä.

Eteenpäin kulkevassa maailmassa on hyvä nähdä, millaisia sanoja ja sointuja meidän kannattaa ottaa menneisyydestä mukaamme.

Tule lauantaina teatteriin ja kuulet sen itse.
 

Mun Manse 4.4