Mun Manse

Poikkeustapaus Lindholm

Jokaisena perjantaina julkaistaan lähes 20 000 uutta kappaletta suoratoistopalveluissa. Artistit elävät sosiaalisessa mediassa, missä menestyvät ne, joilla on kykyä ja kanttia olla koko ajan saatavilla.

Poikkeustapaus Lindholm

Jokaisena perjantaina julkaistaan lähes 20 000 uutta kappaletta suoratoistopalveluissa. Artistit elävät sosiaalisessa mediassa, missä menestyvät ne, joilla on kykyä ja kanttia olla koko ajan saatavilla. Massojen kiinnostus ja hyväksyntä on sosiaalisten odotusten summa. Kuten monilla muillakin aloilla, tulee artistin olla taitojensa lisäksi myös kaupallisesti kiinnostava.

Nykyajan musiikkibisneksen vastapainoksi on virkistävää katsoa Peter von Baghin 80-luvun dokumenttia, missä Dave Lindholm kuvaa musiikkia ja viihdemaailmaa poikkeuksellisin sanoin:

"Ensimmäinen ja mun mielestä tärkein juttu koko tässä systeemissä on, ettei vaadi valtavaa huomiota, eikä hirveetä sukseeta. Jos tekee mitä haluu, niin on otettava huomioon se, ettei ihmisten välttämättä tarvitse pitää siitä. Tekee minkä tekee, eikä odota että miljoonat ropisee päälle."

Tummissa vaatteissaan Tammelassa toisinaan vastaan kävelevä Dave Lindholm on jo vuosikymmenten ajan ollut musiikkimaailman poikkeustapaus. Julkisuutta välttelevä muusikko ei ole koskaan elänyt lehdistölle ja isojen areenoiden sijasta hän on aina suosinut ennemminkin pienten kapakoiden nurkkalavoja. Silti Lindholmia pidetään rock-musiikin uranuurtajana, sekä Suomen parhaimpana kitaristina, joka on soittanut maamme merkittävimmissä rokkibändeissä – kuten Bluesoundissa, Sleepy Sleepersissä, Rock’n’roll Bandissa, Pelle Miljoonassa, Leningrad Cowboysissa ja Hurriganesissa. Lindholmin ura on kuin läpileikkaus koko suomalaisen rockin historiasta.

Ennen kaikkea Dave Lindholm on kuitenkin musiikintekijä ja lyyrikko, jonka tekstejä pidetään Hectorin ja Juicen rinnalla suomilyriikan kulmakivenä. Erityisen poikkeuksellista on kuitenkin se, ettei Daven sanoituksista voi löytää yhtäkään kaupallista vivahdetta, saati radiosoittoa mukailevaa kertosäettä.

Davesta tuli muusikko Bob Dylanin Maggie’s Farmin ansiosta. Lindholm alkoi jo nuorena tekemään omia sävellyksiänsä, vaikkei häntä omien sanojensa mukaan ollut aiemmin kiinnostanut mikään lälly, vaan hän oli ennemminkin halunnut taistelulentäjäksi, kiinnostuttuaan toisen maailmansodan aikaisista hävittäjistä. Lindholm kuvaili tilannetta jälkeenpäin sanoin:

”Mutta sit kun mä sain kitaran, siihen loppui mun sota”

Bob Dylanin tavoin myös Dave Lindholmin musiikki on alusta alkaen edustanut vahvaa itsetekemisen kulttuuria. Siinä missä muut bändit esittävät maailmalla jo tunnettuja biisejä, teki Lindholm itse omat tekstinsä, vaihdellen luontevasti laulujensa tulkintakieltä.

Vielä vuosien jälkeenkin Dave Lindholmin jälki suomalaisessa musiikissa on omaperäisyydessään korvaamaton. Minun maailmassani Lindholm on laulaja, säveltäjä, soittaja ja ennen muuta lyyrikko, jonka olemassaolo todistaa sen, ettei menestys aina vaadi sosiaalista suoriutumista ja suurieleistä itsekorostusta.

Päinvastoin - Dave Lindholm on kertonut viettäneensä ison osan elämästänsä yksin. Parasta yksinäisyyttä on tietysti itse valittu, mutta ei-valittu yksinäisyyskin on hiton tärkeää, Lindholm sanoo. ”Se kasvattaa ihmistä samalla tavalla kuin se, että joutuu koko ajan pyörimään ihmisten kanssa”.

 

Vanhoja livetaltiointeja katsoessa voi nähdä nuoren muusikon, joka uskaltaa hädin tuskin katsoa kameraan, mutta hymyilee silti leveästi taustalla soittavaa yhtyettä katsoessaan. Ehkä näihin kuviin tiivistyykin se, mistä Dave Lindholmissa on kyse.

Mutta kuten Lindholm itse on sanonut, kaikessa on ristiriitansa.

Ujoudestaan huolimatta Dave tunnettiin aikansa rock-kukkona, joka tiesi kyllä arvonsa.

Kun Rolling Stonesin kitaristi Mick Taylor jätti yhtyeen, oli Dave lähettänyt yhtyeelle kirjeen, jossa kertoi voivansa tulla Taylorin tilalle.

Työnäytteeksi Lindholm lähetti ensimmäisen säkeistön juuri tekemästänsä biisistä  I’m Gonna Roll.

 

Mun Manse 7.2.

Keskustelu 7.2.