Mun Manse

Tee kulttuuriteko – valitse Maanalainen

Syrjäytymistä ehkäisevät toimenpiteet ovat konkreettisimmillaan juuri sitä, mitä Maanalainen toiminnallansa edustaa. Aloittelevia bändejä suosivat ilmaiskeikat tekevät hyvää - lavan molemmin puolin.

Tee kulttuuriteko – valitse Maanalainen

Sain ensimmäisen virallisen kirjoitustyöni ollessani hieman alta kahdenkymmenen. Minulla ei ollut toimittajan koulutusta tai ammattikirjoittajan eväitä, mutta halua ja kirjallisuuteen liittyvää kiinnostusta löytyi sitäkin enemmän. Minut palkannut päätoimittaja otti tietoisen riskin luottaessansa tekstin aloittelijan käsiin. Vuosien jälkeen voin kuitenkin nähdä, kuinka mittaamattoman suuri vaikutus hänen tekemällänsä valinnalla oli koko loppuelämäni kannalta. Nykyisin saan kirjoittaa työkseni.

Identiteetin ja itseluottamuksen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että joku luottaa meihin ja kykyymme luoda uutta. Luovalle alalle suuntaavat tekijät astuvat vaikeaan, kilpailuntäyteiseen maailmaan, jossa paketin pitäisi olla valmis jo ennen kuin yhtäkään keikkaa on vielä heitetty. Parempia ja osaavampia tekijöitä kerrotaan löytyvän jokaisen nurkan takaa.

Siinä missä suosikkinimiä vaalivat keikkapaikat pelaavat varman päälle, ottaa tamperelainen Kulttuurikeskus Maanalainen tietoisen riskin tarjoamalla vähälevikkisempää livemusaa. Tamperelaisen elävän musiikin edistämiseen keskittyvä Kulttuuriosuuskunta TRELMU teki suuren kulttuuriteon, keräämällä joukkorahoituskampanjan avulla esiintymismahdollisuudet vuosittain yli kahdellesadalle yhtyeelle.

Kulttuuriosuuskunta osti marraskuussa lopettaneen O’Hara’sin liiketoiminnan ja perustui sen tiloihin samanlaista arvomaailmaa vaalivan keikkapaikan. Kulttuurikeskus Maanalaisessa esiintyy kuukausittain yli kaksikymmentä bändiä ja sen tarkoituksena on olla matalan kynnyksen kulttuurikeskus, joka tarjoilee ilmaiskeikkoja, ug-taidetta, näyttelyitä, sekä muuta vaihtoehtokulttuuria.

Syrjäytymistä ehkäisevät toimenpiteet ovat konkreettisimmillaan juuri sitä, mitä Maanalainen toiminnallansa edustaa. Aloittelevia bändejä suosivat ilmaiskeikat tekevät hyvää - lavan molemmin puolin.

Esiintymismahdollisuuden saaneet bändit imevät kehitykseensä voimavaroja keikkojen tuomista kokemuksista. Kuten omalla kohdallani, voi ensimmäinen luottamuksen ele taata loppuelämän työn ja uskon omaan tekemiseen. Sitä epävarmassa ajassa tarvitaan.

Tämän lisäksi ilmaiskeikat tarjoavat kaikille tamperelaisille yhdenvertaisen mahdollisuuden päästä nauttimaan yhteisöllisyydestä ja kulttuurista. Ne ovat asioita, jotka pitävät olemassaolollaan huolen siitä, ettei kukaan jäisi täysin yksin.

Aloittelevien taitelijoiden tukeminen ylläpitää suomalaisen musiikkikulttuurin monisävyisyyttä ja jatkuvuutta. Paikallisten bändien keikoilla käyminen luo mahdollisuuksia sille, että tulevaisuudessakin syntyy uusia Eppu Normaaleja, Virtasia ja Juiceja.

Toisinaan yksi luottamuksen ele voi muuttaa kokonaisen maailman ja viitoittaa suuntaa sille tielle, missä olemisen riemu syntyy uuden luomisesta ja yhteenkuulumisen tunteesta.

Laita sana kiertämään ja kerro ystävillesi, että tamperelaisen livemusiikin monimuotoisuuden säilyttäminen riippuu meidän kuulijoiden tekemistä valinnoista.

Tähtää siis korkealle, aloita Maanalaisesta.

 

Mun Manse 24.1.

keskustelu 24.1.