Mun Manse

Manserockin tulevaisuus - ota seurantaan nämä kolme nimeä!

Vuoden 2018 Manserock-tärpeistä kannattaa laittaa seurantaan erityisesti seuraavat kolme nimeä.

Manserockin tulevaisuus - ota seurantaan nämä kolme nimeä!

70-luku jätti jälkensä suomalaiseen rock-musiikkiin ja lyriikkaan. Alkujaan ivailevaksi tarkoitettu termi Manserock kadotti pian junttileimansa, paikallisten muusikoiden nostaessa Tampereella tehdyn rokkenrollin koko kansan suosioon. Leskinen, Alatalo ja Rinne loivat etunenässä maailmaa, jonka voi kuulla vielä tämänkin päivän musiikissa. Itse tehdyt sävellykset ja sanoitukset tekivät kunniaa suomen kielen monimuotoisuudelle, lunastaen paikkansa niin runousopin, kuin äidinkielenkin oppitunneilla. Pohjatyö, joka Tampereella tehtiin on kulttuurillisesti korvaamaton.

Coitus Int:in, Matthewsin, Kasevan ja Virtasen viitoittama tie loi kotikaupunkiimme buumin, jossa uuden aallon rokkarit ymmärsivät, että kuka tahansa voi perustaa bändin. Eppu Normaali, Kari Peitsamo, Popeda, Sensuuri, Karanteeni ja Kollaa Kestää rakensivat omintakeisella musiikillansa alustan, jonka ylle 2000-luvun Manserokkia parhaillaan työstetään. Vaikka rima on korkea, osataan täällä edelleen. Manserockin syvin olemus piilee rautaisessa taidossa, avarassa katseessa ja vapaudessa olla juuri sitä, mitä haluaa olla.

Vaikka Manserockin ystävä saisikin 70- ja 80-luvun levyistä irti kaiken sen, mitä tarpeellisena pidetään, kannattaa silti pitää korvansa auki. Tämänkin vuoden aikana tehdään paikallisissa reenikämpissä, kellareissa ja studioissa sitä musiikkia, jollaiseksi Manserock on näiden vuosien aikana jalostunut.

Vuoden 2018 Manserock-tärpeistä kannattaa laittaa seurantaan erityisesti seuraavat kolme nimeä.

1. Vuonna 2013 perustettu Kormus pääsee soittotaidoillansa niin lähelle Manserockin ydintä, ettei vuosikymmenten välimatkaa pysty huomata. Myös livebändinä Kormus on Suomen parhaita. Vastikään uuden albumin julkaissut yhtye on nälkäinen, rehellinen ja rohkeasti oma itsensä.

2. Manserockin uudet kasvot ovat Holmalan. Vuosien työ ja taito näkyy muusikon olemuksessa ja kyvyssä tulkita musiikkia sellaisella inhimillisyydellä, jonka vain todellinen rokkari taitaa. Holmalan uusi albumi on monipuolinen, kiehtova ja tekijänsä kokoinen. Vesa Holmalan sivuprojekti, Vesku & Merti Duo, tekee paikallisen livemusiikin historiaa tulkitsemalla menestyksekkäästi paitsi omiansa, myös muiden artistien kappaleita. Veskun ja Mertin keikat ovat tunnelmaltansa paras katsaus siihen, mistä tamperelaisessa musiikissa todella on kyse.

3. Tamperelaisen punkrock-perinteen viittaa kantava Nyrkkitappelu tarjoaa lujalla tyylillänsä sitä vastavoimaa, jota epävarmuuden ajassa tarvitaan. Itsetietoinen, anteeksipyytelemätön ja itsenäinen yhtye tekee suoraselkäistä punkkia, jonka sanoituksiin jaksaa syventyä. Yhtye on moniulotteinen ja vahva, genrensä omintakeinen kapinallinen, joka ei jäljittele muiden tekemistä.

Manserock elää ja rymisee. 70-luvun perintö siirtyy polvelta toiselle, muuttaa muotoansa ja kehittyy, kertoessaan uusia tarinoita uudesta ajasta.

Perus ydin on silti kuitenkin aina sama.

Se on kiukun patinoimaa, reteetä ja roimaa, räjähtävää voimaa, tää rock’n’roll.
 

-

Bannerin kuvat:  Holmala / Torsti Mäkinen, Kormus / Antti-Kristian Pärnänen, Nyrkkitappelu / Toni Wahlroos

Mun Manse 10.1.

Keskustelu 10.1.