Mun Manse

Uhoa, punkkia ja pienlehtiä

Elämäni ensimmäinen c-kasetti seisoo yhä kirjahyllyni kunniapaikalla.

Uhoa, punkkia ja pienlehtiä

Elämäni ensimmäinen c-kasetti seisoo yhä kirjahyllyni kunniapaikalla.

Minun täytyy kuitenkin tunnustaa, että kyseessä on vain tyhjä kasettikotelo. Itse kasetti unohtui vuosia sitten punaisen mankan sisään, missä se edelleen odottaa seuraavaa löytäjäänsä.

Kasettikotelon puutteellisuus ei kuitenkaan sureta minua. Kaikki oleellinen sai nimittäin alkunsa juuri tuon kasetin eriskummallisesta kansilehtisestä.

Valitsin lapsena ensimmäisen kasettini sen oudon, kirkkaankeltaisen kannen vuoksi. Heti ensimmäisellä kuuntelukerralla sain kuitenkin ymmärtää, että punaisen mankan sisältä kuulunut musiikki oli vähintäänkin yhtä erikoista kuin sen kansilehtinen. Se oli nopeatempoista ja kovaäänistä räminää, slangisanoja ja keskenkatkenneita kappaleita.

Vuosien kuluessa opin pitämään sen omintakeisista riitasoinnuista. Murrosikään tultaessa Sex Pistolsin ’Never mind the bollocks’ oli mitä osuvin soundtrack itseänsä etsivälle ja kaikkea kyseenalaistavalle teinitytölle.
Ja vaikka minusta myöhemmin tulikin surumielisten runojen ystävä, en ole koskaan lakannut rakastamasta punkin kuritonta ja epätahdikasta kovapäisyyttä - tuota itsetietoista asennetta, joka ei pyytele anteeksi keneltäkään.
Epävarmuuden kynnyksellä kysynkin usein itseltäni: mitä punkkari tekisi?

Vastauksia ei tarvitse etsiä kaukaa. Tampere osoittaa jälleen kerran ymmärtävänsä paitsi kulttuurin, myös alakulttuurin tärkeyttä. Vapriikissa sijaitsevassa Postimuseossa loppuvuodesta avattu Pienlehtiä ja Punkpostia-näyttely edustaa minulle kaikkia niitä asioita, joita paikallisissa ihmisissäkin arvostan. Näyttely on konstailematon ja rehti, rohkeasti omapäinen ja juurillensa uskollinen.

Punk-näyttelyn avaaminen onkin luonteva jatkumo Postimuseon ja Vapriikin monimuotoisten näyttelyiden jatkeeksi. Vuosisadan museoksi valittu Vapriikki on malliesimerkki siitä, kuinka menneisyys on lopulta kaikkien palastemme summa.

Museo, joka onnistuu nivomaan yhteen tarinat sota-ajoista jääkiekon maailmanmestaruuteen ja nuorisomusiikin yhteisöllisyyteen, on onnistunut tavoittamaan oleellisen osan suomalaisesta mielenmaisemasta.

Postimuseossa esiteltävä Pienlehtiä ja Punkpostia-näyttely on kaikkea sitä, mitä me tarinoiden ystävät tarvitsemme. Aiheellensa uskollisen rosoisuuden takana piilee jotakin hyvin haurasta. Punk-aiheisissa kirjeissä, lehdissä ja levynkansissa elää tärkeää inhimillisyyttä – nuoruuden kapinaa, kipuilua, sekä itsensä ja oman paikkansa etsimistä.

Alati muuttuvassa, epävarmassa ja ajoittain pelottavassakin maailmassa meistä jokaisen olisi toisinaan syytä kysyä itseltänsä: mitä punkkari tekisi?

Keltaisen c-kasettini kansilehti on haalistunut vuosien saatossa. Se ikääntyy, kuten minäkin ikäännyn. Silti, puutteistaan huolimatta, se on minulle tärkeä esine. Kuin muistutus siitä, miksi epätäydellisyyttä tarvitaan.
Sillä vaikka me toisinaan hurmaannumme näyttävästä kansilehdistä, ei mikään järisytä maailmaamme, kuten sen ulkokuoren taakse kätkeytyvä, rosoinen ja periksiantamaton sielu.

Erään 70-luvun punk-lehden sisälehdelle on kerran kirjoitettu:

Punk on asenne. Se on musiikkia, vaatteita, tyyliä ja pienlehtiä. Se on yhteen kokoontuvia nuoria, jotka haluavat soittaa rokkia ja kirjoittaa juttuja, levittääkseen ne kaduille muiden nuorten luettavaksi.

Punk on asenne. Se on uhmakas katse, joka sanoo, että valitseva tilanne on jotakin, jonka me voimme muuttaa.

 

Mun Manse 13.12.

Keskustelu 13.12.