Mun Manse

Tohvelipuodissa

Elämäni ensimmäinen työpaikka opetti minulle pehmeitä arvoja. Kuten nyt vaikka villahuopien lämpöä, kumipohjien hiljaista kopinaa ja sitä, kuinka elämän mukavuus lopulta voittaa kapeat lestit ja korkeat korot. Vaikka nykyinen, sanojen täyttämä työni, eroaa paljolti tohvelipuodin hulinasta, antoivat menneisyyden työvuodet minulle myös mitä tärkeintä runousoppia.

Tohvelipuodissa

Elämäni ensimmäinen työpaikka opetti minulle pehmeitä arvoja. Kuten nyt vaikka villahuopien lämpöä, kumipohjien hiljaista kopinaa ja sitä, kuinka elämän mukavuus lopulta voittaa kapeat lestit ja korkeat korot.
Vaikka nykyinen, sanojen täyttämä työni, eroaa paljolti tohvelipuodin hulinasta, antoivat menneisyyden työvuodet minulle myös mitä tärkeintä runousoppia.

Ensin piti opetella malttia. Vaikka tohvelit jalassa ei sovi kiirehtiä, oli minunkin syytä kerrata, kuinka kumipohjaisissa tohveleissa jarrutellaan. Kuusitoistavuotias, joka haluaa valloittaa koko maailmankaikkeuden siltä seisomalta, oppii tarvittavat mittasuhteet vasta elämän mukanaan tuomien vastoinkäymisten myötä. Kun kaikki ei tapahdukaan heti, tulee ihmisen opetella viisautta katsoakseen taakse ja rohkeutta unelmoidakseen tulevasta.

Seuraavaksi minun oli aika opetella ymmärtämään universumin eriskummallista huumorintajua. Vaikka suunnitelma olisi kuinka aukoton, pitää maailma kuitenkin aina huolen teidensä hiekoittamisesta. Kun Koulukadulla pelattiin historian ensimmäinen tossupalloturnaus, oli ottelun ainoa loukkaantunut se, joka ei pukenut tohveleita jalkaansa. Kentän laidalla seistessäni minä kompastuin uutuutta kiiltäviin nahkakenkiini ja sain lukea ottelun lopputuloksen puhelimen näytöltä, terveyskeskuksen röntgenkuvaa odotellessani.

Opin kirjoittamaan lukemalla. Tärkeimmän oppitunnin nykyiseen työhöni antoivat kuitenkin ne ihmiset, joita tohvelilaatikoiden äärellä tapasin. Mitä enemmän ihmisiä maailma luoksesi tuo, sitä laajemmaksi sylisi ja ymmärryksesi kasvaa.

Kuusitoistavuotias, joka haluaa valloittaa koko maailmankaikkeuden, oppii väistämättäkin pettymään. Toisaalta – jos hyvin käy - hän saa myös nähdä, että jokaisena päivänä on lupa aloittaa alusta ja haaveilla vielä maailmankaikkeuttakin suuremmista asioista.

Kerran pieneen tohvelipuotiin asteli kaksi pientä poikaa, nuorempi oli päiväkoti-ikäinen ja toinen muutamaa vuotta vanhempi. Pojat marssivat varmoin askelin tohvelilaatikoiden luokse ja sovittelivat erilaisia tossuja jalkoihinsa. Lopulta he päätyivät pari kokoa liian isoihin tohveleihin, sellaisiin joissa jalat pääsevät pyörähtämään ympäri.

Hieman kummastellen minä kysyin heiltä, miksi he valitsivat niin suuret tossut.

Vastaus, jonka pieni poika minulle antoi, toimii edelleen elämäni tärkeimpänä ohjenuorana unelmointiin.

Poika katsoi minua hymyillen ja kuin itsestäänselvyyden kertoen hän vastasi:

”Siksi, että jäisi kasvuvaraa”.

 

 

Elämäni ensimmäinen työpaikka opetti minulle pehmeitä arvoja. Kuten nyt vaikka villahuopien lämpöä, kumipohjien hiljaista kopinaa ja sitä, kuinka elämän mukavuus lopulta voittaa kapeat lestit ja korkeat korot. Vaikka nykyinen, sanojen täyttämä työni, eroaa paljolti tohvelipuodin hulinasta, antoivat menneisyyden työvuodet minulle myös mitä tärkeintä runousoppia.

Elämäni ensimmäinen työpaikka opetti minulle pehmeitä arvoja. Kuten nyt vaikka villahuopien lämpöä, kumipohjien hiljaista kopinaa ja sitä, kuinka elämän mukavuus lopulta voittaa kapeat lestit ja korkeat korot. Vaikka nykyinen, sanojen täyttämä työni, eroaa paljolti tohvelipuodin hulinasta, antoivat menneisyyden työvuodet minulle myös mitä tärkeintä runousoppia.