Mun Manse

Viisas kuin Dostojevski! – Päämäärä Tuntematon on juhlavuoden hienoin kunnianosoitus suomalaiselle sanataiteelle

Eräs tamperelaisen kirjallisuuden tärkeimmistä taitteista osui hetkeen, jossa veturinkuljettaja Utriainen tempaisi oven auki ja astui vanhan pääkirjaston saliin.

Viisas kuin Dostojevski! – Päämäärä Tuntematon on juhlavuoden hienoin kunnianosoitus suomalaiselle sanataiteelle

Eräs tamperelaisen kirjallisuuden tärkeimmistä taitteista osui hetkeen, jossa veturinkuljettaja Utriainen tempaisi oven auki ja astui vanhan pääkirjaston saliin. Huoneessa kokoontui tapansa mukaan legendaarinen Mäkelän kirjailijapiiri, joka kokosi yhteen paikallisia kirjoittajia ja kirjailijoiksi aikovia. Huoneeseen astunut Utriainen kertoi nähneensä Puuvillatehtaankadulla mielenkiintoisen miehen, joka oli kuin Aleksis Kivi viimeisinä päivinään. ”Mustat silmänympärykset, muovaa nenää, syö suutaan ja on viisas kuin Dostojevski!”, Utriainen kertoi. Mäkelän piirin kirjailijajoukko lähtikin tehtaan nurkille tapaamaan tuota uutta tuttavuutta – työläiskirjailijaa, jonka tulevasta teoksesta muovautui myöhemmin yksi suomalaisen kirjallisuuden suurimmista teoksista.

Kirjailija Väinö Linna on suomalaisen kirjallisuuden sankari. Suurteosten takana on määrätietoinen ja ahkera työläinen, jonka inhimillisyydestä syntyi tarinoita, jotka olivat kyllin suuria rakentaakseen kansakunnan identiteettiä. Vain kuusi luokkaa kansakoulua käyneestä kirjailijasta tuli myöhemmin Tampereen yliopiston kunniatohtori ja toistaiseksi ainoa tieteen akateemikon arvonimen saanut henkilö, jolla ei ole akateemista tutkintoa.

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Väinö Linnan Tuntematon sotilas on nostettu jälleen ansaitsemalleen jalustalle. Kun kirja sai kolmannen elokuvaversionsa, kävi keskustelu kiivaana eikä ylistyssanoja säästelty. Valitettavan usein moniäänisen keskustelun alle jäi kuitenkin hiljaisimpana ne maininnat, joissa puhuttiin Tuntemattoman sotilaan tärkeimmästä hahmosta - kirjailija Väinö Linnasta.

Tampereen Komediateatteri tekee uudella näytelmällään suuren kulttuuriteon, kertoessaan kirjan lisäksi myös kirjailijasta. Vastikään ensi-iltansa saanut ’Päämäärä Tuntematon’ kertoo sen tarinan, joka suomalaisten olisi pitänyt kuulla jo vuosikymmeniä sitten.

Siinä missä kirjailijan rooli jää usein tarinoiden varjoon, on Komediateatterin näytelmän jokainen rivi tehty suurella kunnioituksella juuri kirjailijantyötä kohtaan. Päämäärä Tuntematon seuraa sitä matkaa, jonka Väinö Linna kulki aina kirjan viimeiseen riviin asti. Juuri tämän tarinan esiin nostaminen kertoo siitä rohkeudesta ja arvostuksesta, jota esityksen tekijöistä löytyy.

Esityksen käsikirjoittanut Panu Rajala on kiistatta yksi Suomen pätevimmistä henkilöistä kertomaan meille suomalaisista kirjailijoista. Professori Rajalan pedantti tapa ja äärimmäisen laaja tietämys loi esitykseen käsikirjoituksen, joka antaa enemmän kunniaa Väinö Linnalle, kuin mikään muu tämän vuoden aikana aiheesta julkaistu teksti. Päämäärä Tuntematon-esityksessä on ymmärretty kliseen ja klassikon ero – yleisölle kerrotaan paljon uutta tietoa ja toisaalta näytetään myös kaikki ne asiat, joita kirjan ystävät toivovatkin näkevänsä.

Jos sota ei kaipaa yhtä miestä, ei huolellisesti toteutettu teatteriesityskään kaipaa suurta näyttelijäkaartia. Näytelmän kaikki roolit yksin esittänyt Tuukka Huttunen tekee roolisuorituksen, jonka kaltaista en ole vielä koskaan elämässäni nähnyt. Ajatus vain yhdestä näyttelijästä voi aluksi tuntua erikoiselta, mutta esityksen nähtyään voi katsoja ymmärtää sen tuoman symboliikan ja suuren lisäarvon. Tuukka Huttunen tekee näyttelijäsuorituksellaan tästä esityksestä yhden aikamme hienoimpia.

Jokaisen kirjallisuuden ystävän olisi syytä nähdä tämä esitys. Käsikirjoittaja Rajala ja ohjaaja Panu Raipia ovat luoneet teoksen, joka kuljettaa meidät kirjallisuuden syvimpään olemukseen – siihen vaikeaan taisteluun, joka kirjailijan tulee käydä muuttaessaan mielensä painolasti kirjoitetuiksi sanoiksi.

Ilmestyessään Tuntematon sotilas antoi aikalaisillensa lohtua ja terapiaa sodanjälkeisiin traumoihin. Vuosikymmenten saatossa lukukokemus muovautui uudenlaiseksi, lukijoiden nostaessa esiin ennemminkin kirjan henkilöhahmoja ja heidän luonteenpiirteitänsä. Kirjan vierelle rakentuneet elokuvat ja näytelmät voivat onnistuessaan saada kokemuksen elämään ja muuttamaan muotoansa vielä seuraavienkin vuosikymmenten aikana, luoden myös tuleville sukupolville suhteen Tuntemattoman sotilaan tarinaan.

Kirjallisuuden ystävänä minä arvostan sitä oivallusta, jonka ympärille Päämäärä Tuntematon- näytelmä rakentuu. Näytelmän teksti ei pyri tekemään uutta versiota jo kerran kirjoitetusta tarinasta. Päinvastoin – tarina antaa katsojalleen mahdollisuuden nähdä sen, mistä kirjallisuudessa liian harvoin puhutaan. Kirjan takana on aina kirjailija – elävä ihminen, joka kantaa tarinansa painoa, mutta on kyllin vahva muuttaakseen kipunsa muita auttaviksi sanoiksi.

Käsikirjoittaja Panu Rajala tekee katsojalle suuren palveluksen kohdistaessaan yleisön katseen kirjasta sen kirjoittajaan.

Sillä vaikka Tuntemattoman sotilaan riveissä liikkuu sukujemme historia ja menneisyytemme paino, elää näissä nuorissa sotamiehissä ikiaikaisesti myös kirjailija Väinö Linnan mieli ja sielu.

 

- -

Valokuva:  Peero Lakanen

Mun Manse 15.11.

Keskustelu 15.11.