Mun Manse

Lauri Viita ja elämän tarkoitus

Rehellisyyden nimissä myönnettäköön: minä en ole enää vuosiin tiennyt mikä on minun elämäni syy tai tarkoitus. Lapsuudenhaaveenikin saivat hieman uudenlaiset sävyt, kun sain ymmärtää, ettei unelma-ammattini tulisi koskaan onnistumaan. Halusin nimittäin olla vuohi.

Lauri Viita ja elämän tarkoitus

Rehellisyyden nimissä myönnettäköön: minä en ole enää vuosiin tiennyt mikä on minun elämäni syy tai tarkoitus. Lapsuudenhaaveenikin saivat hieman uudenlaiset sävyt, kun sain ymmärtää, ettei unelma-ammattini tulisi koskaan onnistumaan. Halusin nimittäin olla vuohi.

Elämä on sattumanvaraisuudessaan selittämätöntä ja tämän minä olen päättänyt hyväksyä. Tai niin minä luulin – aina siihen asti, kunnes kaikki muuttui. Sain nimittäin taannoin odottamattoman vastauksen ikiaikaiseen kysymykseeni.

Olen kolunnut lähes kolmenkymmenen vuoden ajan divareita ja kirjakauppoja. Harrastus on ruokkinut ja hoivannut minua. Kirjaimellisesti. Toisinaan olen skipannut lounaan ja käyttänyt viimeiset ruokarahat divariin.

Poikkesinkin taannoin suosikkipaikkaani Laukontorin kupeeseen. Kuten aina, keskustelimme Juicesta, Viidasta, Ziggy Stardustista ja siitä, miksei maailma ymmärrä edellä mainittujen asioiden ehdotonta tärkeyttä suhteessa kaikkeen hölmöön.

Keskustelun lomassa pöyhin erästä kirjakasaa, tomuttaen sen ohutta pölykerrosta. Kirjakasan pohjalta löytyikin eräs suosikkini: Lauri Viidan ’Entäs sitten, Leevi’. Kirja oli pölyinen ja kulunut, reunoiltaan nuhruinen ja sivuiltaan kellastunut. Eli juuri sellainen, kuin oikeinrakastetun kirjan kuuluukin olla. Täydellinen, puhkiluettu.

Minä avasin kirjan kannen, puhalsin pölyt sen sisäkannen alta ja kohtasin mitä erikoisimman näyn. En ollut uskoa silmiäni. Totta se oli: etusivulla komeili kirjailijan ryhdikäs signeeraus, kirjattu vain kuukautta ennen hänen kuolemaansa.

Tähän hetkeen tultaessa minun on täytynyt avata tuhansia ja taas tuhansia kirjankansia. Olen kolunnut lukemattomia kirjastoja, kirjakauppoja, divareita, peräkonetteja ja kellareita. Ja tässä se viimein oli – Tampereen Laukontorilla, lähempänä kotiani, kuin kukaan olisi edes osannut arvata.

Kaikkien näiden kilometrien jälkeen - tässä, aivan vieressä.

Mutta entä se elämän tarkoitus? Niin. Se tulee tässä: minun eriskummallisen elämäni tarkoitus lienee etsiminen. Minun tulee etsiä niin kauan kuin ihminen etsiä voi. Ihmetellä ja tutkia. Olla lannistumatta silloin, kun vastauksia ei heti löydy.

Ja välillä – joinakin ihmeellisen kauniina päivinä – on etsijän vuoro löytää jotakin sellaista, jonka näkeminen saa liikuttumaan kyyneliin.

Viita itse kirjoitti: usko, tahdo jotakin niin se kerran tapahtuu. 

Mun Manse 8.11.

Keskustelu 8.11.