Mun Manse

Tampereen paras hampurilainen

Moni asia on muuttunut sitten lapsuuteni. Suomen väkiluku on kasvanut, Neuvostoliitto on hajonnut, flanellipaidat ovat tulleet ja menneet, nuoret ovat lyhentäneet sanan OK ja minä olen värjännyt hiukseni sinisiksi. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut: hampurilainen on ja pysyy suosikkiruokani.

Tampereen paras hampurilainen

Moni asia on muuttunut sitten lapsuuteni. Suomen väkiluku on kasvanut, Neuvostoliitto on hajonnut, flanellipaidat ovat tulleet ja menneet, nuoret ovat lyhentäneet sanan OK ja minä olen värjännyt hiukseni sinisiksi. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut: hampurilainen on ja pysyy suosikkiruokani.

Tämä on ollut suuri ja monimutkainen rakkaustarina. Elämäni hampurilaiskäyrät ovat kulkeneet omintakeista kulkuaan kohtuuttoman kalliista norjalaisesta hienostohampurilaisesta, aina 90-luvun Saarioisten mikrohampurilaiseen, jonka yleisimpänä täytteenä oli suhteellisuudentajun puute. Täytettä oli aina itse hampurilaista enemmän. Mitään en silti vaihtaisi.

Olen ottanut täydellisen hampurilaisen löytämisen elämäntehtäväkseni, maistelemalla suurella intohimolla kotikaupunkini antimia. Elämä on nimittäin opettanut minulle, että maailman jokaiseen haaveeseen löytyy vastaus Tampereelta. Kauemmas ei yleensä ole tarvetta lähteä.

Eikä tarvinnut nytkään. Vastaus löytyi pääkadun kupeesta, maanantaina kello 17:05.

Ohana Ravintoloilla on tähdet puolellansa – Pispala ja Kauppahalli nimittäin. Perustellusti suuria ja rakkaudentäyteisiä tunteita herättänyt Cafe Pispala jatkaa maukkaiden elämysten matkaansa myös Ohana Grillessä, hampurilaisiin keskittyvässä ravintolassa Kauppahallissa.

Ohanan nimikkohampurilainen, Ohana Burger extra pekonilla, on valittu kahdesti Tampereen parhaaksi hampurilaiseksi. Valinta ei hämmästytä minua. Ohana Burger on täydellinen hampurilainen. Jopa tilannetta todistanut sisareni, itseoppinut ja lahjomaton ruokakriitikko, herkistyi tuon aterian äärellä. Hän kuvailee testaamaansa KFC kanahampurilaista sanoin: ”Samanlaista hampurilaista ei muualta saa, hampurilaisen kiehtovat maut muodostavat täydellisen kokonaisuuden.”

Ohana on havaijin kieltä ja se tarkoittaa perhettä. Perheeseen yhdistettävät arvot, kuten lämpö, läheisyys ja välittäminen näkyvätkin kaikessa siinä, mitä Kauppahallin pieni hampurilaisravintola edustaa. Hampurilainen tehdään alusta alkaen tarkkana ja huolellisena käsityönä. Jopa sämpylät tulevat kulman takaa, Kauppahallin omasta Ohana Leipomosta. Kun kaikki hampurilaisen osaset rakennetaan oman osaamisen kautta, on lopputulos ainutlaatuinen. Hampurilaisen valmistaja juttelessa avokeittiön toiselta puolen, osaa annokseen käytetylle ajalle antaa uudenlaisen arvon.

Vaikka Ohanan hampurilainen on ansaitusti Tampereen paras burgeri makunsa puolesta, tarvitsee kaltaiseni tarinanystävä myös toisenlaisen syyn rakastua asioihin. Ohanan arvostava asennoituminen ruokaa rakastavaan ihmiseen näkyy ravintolan tekemissä valinnoissa. Se on uudenlaista ruokakulttuuria, johon liittyy paljon eettisyyttä ja ympäristönsä ymmärtämistä. Ja lopulta: tamperelainen, joka näkee Pispalan ja Kauppahallin lempeän yhteisöllisyyden, on jokaisen rakkaudentunnustuksen arvoinen. Vaikka maailma elää ja muuttuu, juuristaan on hyvä pitää kiinni.

Menestys ei aina vaadi liikevirran äärelle asettumista. Toisinaan se on halua kuljettaa ihminen sinne, missä hänellä on hyvä ja mukava olla.

Minä käytän hyödykseni jokaisen syyn poiketa Kauppahalliin. Tee sinäkin samoin.

Sillä kuten Kauppahallin käytävissä, elää hyvässä hampurilaisessa ikiaikainen viisaus:
suurin rakkaus syntyy silloin, kun on lähellä.
 

Mun Manse 25.10.

Keskustelu 25.10.