Mun Manse

Rakkaudesta, runoista ja Italiasta

Paraatipaikalla vinyylisoittimeni vierellä on kuva kitaraa soittavasta John Lennonista. Vanhan julisteen taakse on pienin kirjaimin kirjoitettu tutut sanat: rakkaus on vastaus. Hymyillen muistan, kuinka yläasteella tussasin tuon saman lauseen jättimäisillä kirjaimilla takkini selkämykseen. Ja vaikka teksti katosikin heti ensipesussa, jäi sen sanoma minuun ikuisiksi ajoiksi. Joidenkin sanojen tehtävänä on kulkea kanssamme aina.

Rakkaudesta, runoista ja Italiasta

Paraatipaikalla vinyylisoittimeni vierellä on kuva kitaraa soittavasta John Lennonista. Vanhan julisteen taakse on pienin kirjaimin kirjoitettu tutut sanat: rakkaus on vastaus. Hymyillen muistan, kuinka yläasteella tussasin tuon saman lauseen jättimäisillä kirjaimilla takkini selkämykseen. Ja vaikka teksti katosikin heti ensipesussa, jäi sen sanoma minuun ikuisiksi ajoiksi. Joidenkin sanojen tehtävänä on kulkea kanssamme aina.

 

Mitä pimeämmäksi syksy käy, sitä useammin vinyylinneulani nykyisin rahisee. Taiteella on taipumus tuoda valo mukanansa. Onneksi tummentuvaan syksyyn on luvassa myös uudenlainen valonpilkahdus, italialaisen auringon syttyessä yllemme lauantaina. Valonkantajina toimivat tenori Tero Harjunniemi, sekä näyttelijä-monitaituri Anu Niemi.

Lauantaina Tampere-talossa esitettävä ’Lempeä kupliva Italia’ on tarinoiden ja laulujen kuljettama matka intohimoiseen ja rakkaudentäyteiseen Italiaan. Älä siten huoli, mikäli tämä syysloma ei suonut sinulle lentoja lämpöiseen. Auringon näkee se, joka jaksaa haaveilla.

Myös teatterilavoilta tunnettu Harjunniemi tulkitsee esityksessä italialaisia klassikkokappaleita ja aarioita, jotka kannattelevat italialaisen tarinankerronnan suurieleistä intohimoa. Lavalla laulut heräävät eloon ja kulkevat lempeää matkaansa, muuttuen suurten tunteiden täyttämiksi tarinoiksi ja runoiksi, joita käsikirjoittajan toiminut Anu Niemi on esitykseen tekstittänyt. Toimiva yhteistyö synnyttää sopusointuisen ja ainutlaatuisen tarinan. Sellaisen, jonka kuulee mielellään.

Lempeän kupliva Italia on nimittäin tekijöidensä hymyjen kokoinen. Kuten tarinoilla usein on tapana, elää näissäkin säkeistöissä sen riimien taakse kätkeytyvä inhimillisyys. Lahjakkaat tekijät näyttävät hyvin onnellisilta ja rakastuneilta. Oli se sitten syy tai seuraus, on lopputulema kauniin runollinen.

Me tarvitsemme niitä ihmisiä ja kertomuksia, jotka haluavat kuljettaa meidät synkästä valoon.

Kävele siis sateelta suojaan ja astu syksyn harmaudesta ajatusten auringonpaisteeseen. Liikutu lauluista, kuuntele tarinoita ja ihastu runoihin. Tule Tampere-taloon tai kaiva vanhat vinyylit esiin. Tee arjelle palvelus ja hymyile vierustoverillesi – vaikka ilman mitään syytä.

Sillä oli sitten kyse runoista, aarioista tai valinnoista, joita me teemme elämämme aikana
– yksi asia on aivan varmaa:

rakkaus on vastaus.

 

Mun Manse 18.10.

Keskustelu 18.10.