Mun Manse

Pelottaako?

Perjantai 13. päivä on joidenkin uskomusten mukaan onnettomuuksien ja vastoinkäymisten päivä. Nykyaikainen tarinankerronta on tuonut kertomukseen myös ripauksen kauhua. Päivään liittyvät pahaenteiset aavistukset juontavat juurensa kahden uskomuksen summasta: toiset pitävät perjantaita epäonnen päivänä, toiset taas uskovat numeron 13 tuovan huonoa onnea. Kun nämä kaksi yhdistetään, tapahtuu hirveitä.

Pelottaako?

Perjantai 13. päivä on joidenkin uskomusten mukaan onnettomuuksien ja vastoinkäymisten päivä. Nykyaikainen tarinankerronta on tuonut kertomukseen myös ripauksen kauhua. Päivään liittyvät pahaenteiset aavistukset juontavat juurensa kahden uskomuksen summasta: toiset pitävät perjantaita epäonnen päivänä, toiset taas uskovat numeron 13 tuovan huonoa onnea. Kun nämä kaksi yhdistetään, tapahtuu hirveitä.

Nykypäivän uskomuksilla on taustansa sekä kristillisessä että pakanallisessa kulttuurissa. Katolilaisen uskomuksen mukaan Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina 13. päivä. Myös muu historia osoittaa tuon päivämäärän olleen erityisen epäonninen: vuosisatojen saatossa mukaan on mahtunut traagisia lento-onnettomuuksia, karilleajoja ja hirmumyrskyjä. Jo vuosituhansien ajan käsitykset epäonnenpäivästä ovat vahvistuneet entisestään.
Onko tämä taikauskoa vai eriskummallista todennäköisyyslaskentaa? Mene ja tiedä. Länsimainen kulttuuri on kuin varmuuden vuoksi tuonut näihin pahaa enteileviin uskomuksiin paitsi erikoisjärjestelyjä, myös ripauksen dramatiikkaa.

Kolmeatoista pidetään usein epäonnen lukuna, vaikka se matemaattisesti kuuluukin onnellisiin lukuihin. Lukuisista lentokoneista onkin tuo rivi jätetty tarkoituksella kokonaan pois, eikä yksikään F1-kuljettaja aja autoa numero 13. Monilta osin amerikkalainen perinne on myös pyrkinyt jättämään hotelleista ja muista rakennuksista kolmannentoista kerroksen kokonaan pois.

Tampereella ei oteta asiaa niin vakavasti. Tässäkin asiassa mennään sopusointuisessa välimaastossa: Hotelli Ilveksestä puuttuu kolmastoista kerros, mutta Torni Hotellista sitä vastoin löytyy tuon kerroksen lisäksi myös huone 13-13.

Tänä vuonna kauhistuttava epäonnenpäivä sattuu juuri tälle viikolle. Vaan onneksemme meillä täällä Tampereella ei ole mitään hätää - perjantai 13. tarjoilee meille nimittäin aivan hirvittävän hyvää ohjelmaa.

Koska Tornihotellissa ei olla taikauskoisia, laitetaan syntymäpäiväviikon juhlat rokkaamaan myös perjantaina. Silloin juhlahumuun päästään Pispalalaisittain, kun lavalle nousee Hauli Bros.

Hurjaan tunnelmaan päästään myös Sampolan Yökirjastossa ja Yöväenopistossa, missä paljastetaan Tampereen kaupunginkirjaston ja Tampereen työväenopiston pimeämpi puoli. Luvassa on muun muassa kauhutarinoita, hirvittävää proosaa, tähtitaivaan pelottavamman puolen tutkimista, yöaikaan näytetty kauhuelokuva ja pelottavien kirjojen lukuvinkkejä. Myöhäisillassa kuullaan myös aikuisten kammottava iltasatu, sekä tehdään kummitustarinoiden siivittämä hautausmaankävely Kalevankankaalle. Kaikki ohjelma on maksutonta ja kirjaston ovet ovat avoinna puoleen yöhön asti.

Jotten olisi ikuisesti tuttavapiirini pahin arkajalka, kerään minäkin rohkeuteni ja lähden perjantaina Kalevankaan kummituskierrokselle. Kuolemantutkija Mikko Kallionsivu kertoo kävelyretkellä kammottavia juttuja hautausmaan yöpuolesta, sekä alueen kummitustarinoista.

Mukaan kehotetaan ottamaan sateenvarjo ja rohkeaa mieltä.

Tule mukaan, jos uskallat.
 

Mun Manse 11.10.

Keskustelu 11.10.