Mun Manse

Runojen merkitys

Ensimmäinen kesätyöni naapurin tyttöjen lastenvahtina muutti elämääni.

Runojen merkitys

Ensimmäinen kesätyöni naapurin tyttöjen lastenvahtina muutti elämääni.

Kaksostyttöjen isä oli nimittäin musiikin ystävä ja hänen laajasta levykokoelmasta riitti ihmeteltävää koko kesän ajaksi. Suurimman vaikutuksen minuun teki The Beatles. Kuuntelin tuota eriskummallista musiikkia levyn toisensa jälkeen ja ihastuin iäksi näiden paksutukkaisten englantilaisten kurittomaan tapaan muuttaa musiikkinsa tyylilajia aina niin halutessaan.

Vielä tuohon aikaan emme saaneet nauttia internetin helppoudesta. Hyvä niin – iltapäivisin kirjoitin levyjen sisäkansista ruutuvihkooni kappaleiden sanoja, joita illalla kotona suomensin sanakirjan kanssa. Vaikka koulussa oltiin jo hieman opetettu englannin alkeita, eivät suomennokseni käyneet järkeen. Lauluihin kirjoitetuissa lauseissa oli jotakin hyvin erikoista: ikään kuin lauseet olisivatkin tarkoittaneet jotakin aivan muuta, kuin mitä niissä sanottiin.

Jälkeenpäin olen ymmärtänyt sen olleen ensikosketukseni runouteen. Kun yläaste viimein alkoi, minä pukeuduin Beatlesin paitaan.

Beatlesin lailla on suomalainen runous luonut pohjan niille asioille, joihin vielä aikuisenakin uskon. Tietämättäni oli runous kuitenkin salakavalasti kulkenut luokseni jo lapsuudesta asti. Jaakko Vaakko, tunteellinen siili ja Herra Pii Poo olivat ensimmäisiä mielikuvitusystäviäni. He olivat hahmoja, jotka pomppasivat minun ja tuhansien muiden lasten viereen nukkumaan iltasatujen myötä.

Suurin kiitos kuuluu siten Kirsi Kunnakselle, joka on elämäntyönään antanut lapsille mahdollisuuden kulkea jännittävää siltaa runojen maailmaan. Kuten Beatles myöhemmin, kirjoitti Kirsi Kunnas itse oman tyylilajinsa - muovaten uudenlaisen sanamaailman, jossa kankeasti moralisoivat ja paatokselliset lastenlorut saivat jäädä historiaan. Kirsi Kunnaksen maailma oli lapsen ja myöhemmin aikuiseksi kasvaneen lapsen kokoinen. Jättimäisen suuri, äärettömän pieni ja siten maailman ihmeellisin.

Vaikka runous ei välttämättä enää nykyisin kiinnosta valtavirtaa, voimme suomalaista sanataidetta tutkiskellessa nähdä runouden elintärkeän roolin. Kansanrunot ja ajankuva, Kalevalasta Helkavirsiin ja Tulenkantajien myötä avatut Euroopan ikkunat. Nykyaikaisten sanailijoiden ja muusikoiden vaikutteet tulevat jo kaukaa - erityisesti runoudesta. Erkaantumisen sijasta meidän tulisi juuri nyt vaalia runoutta ja tehdä kaikkemme sen jatkuvuuden eteen. Taiteessa ja runoudessa elää sekasortoisen maailman lempein lohtu ja pysyvyys.

WSOY ilmoitti viikko sitten Kirsi Kunnaksen nimeä kantavasta tunnustuksesta, jonka kustantamo aikoo tästedes jakaa joka toinen vuosi. Uudella palkinnolla jaetaan tunnustusta runoilijoille, jotka Kunnaksen tavoin oivaltavat runouden syvimmän merkityksen: kyvyn kiteyttää, koskettaa, muuttaa meitä ja maailmaamme. Ne ovat tekoja, joita tässä ajassa tarvitaan.

Kirsi Kunnaksen nimikkopalkinto on suuri kulttuuriteko ja tärkeä muistutus siitä, miksi runoutta tulee vaalia. Aikakaudella, jolloin kirjallisuuden merkitys muuttaa voimakkaasti muotoansa, on erityisen tärkeää osoittaa arvostusta ja ymmärrystä sille perimälle, jonka Kirsi Kunnas ja hänen kaltaisensa sanataiteilijat ovat suomen kielelle rakentaneet. Jokainen lapsi, joka myöhemmin kantaa lempisanojansa mukanaan kuten vanhaa, puhkirakastettua bändipaitaa, on riittävä syy jaksaa yrittää.

Runot rakentavat siltoja ja kasvattavat ihmisiä. Runot opettavat meitä itkemään ja myöhemmin halaavat lohdutukseksi. Runot saavat meidät rakastumaan toisiimme ja jos hyvin käy, myös itseemme.

Ja toisinaan, runon elämänkaaren suurin oivallus osuu hetkeen, jossa Kirsi Kunnaksen runoja rakastanut lapsi kasvaa aikuiseksi.

Silloin hän hymyilee lukemallensa. Lapsuuden ihmetys onkin yhtäkkiä päivän selvää: ehkä Satumaa onkin tässä, ympärillämme.

Ehkä Satumaa onkin koko elämä ja ne ihmiset, joita me rakastamme.

Kirsi Kunnas kirjoitti:

Heikki menee kalaan
ja minä menen mukaan ongen kantajaksi
eikä varmaan kukaan
osaa olla hiljaa,
niin hiljaa kuin me kaksi.
Me ihan hiljaa kuiskitaan
ja hiukan vettä huiskitaan.

 

Mun Manse 20.9.

Keskustelu 20.9.