Mun Manse

Kaikki pelaa!

Ala-asteikäinen kummipoikani hyväksyttiin viikko sitten koulun kokkikerhoon. Suurilla haaveilla ja rauhallisella perusluonteella varustettu pikkukaveri oli mielissään tapahtuneesta ja linjasi valinnan yksiselitteisen viileästi: minä olen sitten arkena NHL-tähti ja pelitauoilla kokki.

Kaikki pelaa!

Ala-asteikäinen kummipoikani hyväksyttiin viikko sitten koulun kokkikerhoon. Suurilla haaveilla ja rauhallisella perusluonteella varustettu pikkukaveri oli mielissään tapahtuneesta ja linjasi valinnan yksiselitteisen viileästi: minä olen sitten arkena NHL-tähti ja pelitauoilla kokki.

Toisin kuin aikuiset, näkevät lapset mahdottomuuden sijasta vain mahdollisuuksia. Lapset uskovat olevansa juuri sitä, mitä he milloinkin haluavat olla. Juuri sellaisia tulevaisuuden aikuisia me tarvitsemme.

Minä olin lapsena mainittavan hiljainen ja viihdyin omissa oloissani. Koulun suosittelemien iltapäiväkerhojen ja harrastusten sijaan minä halusin viettää aikaani enimmäkseen yksin, kirjoittaen ja lukien. Suureksi onnekseni minun vanhempani hyväksyivät tämän, vaikkei lukemista varsinaisesti pidetty muiden aikuisten näkökulmasta harrastuksena. Minä sain viettää sanojen parissa niin paljon aikaa, kuin vain halusinkin. Tämän lisäksi äiti vei minut kahdesti viikossa kirjastoon lainaamaan lisää kirjoja. Hyvä niin. Lapsuuden ihastuksesta tuli aikuisuuden rakkaus ja myöhemmin päivätyöni. Sanalla sanoen: minusta tuli onnellinen, sillä minun annettiin tehdä juuri sitä, mistä minä pidin.

Uskon, että lapsuuden harrastukset ja mielenkiinnon kohteet viitoittavat tietä sille, millaisia meistä tulee aikuisena. Jokaiselle lapselle tulisi siten antaa samanlainen mahdollisuus löytää kokeilemisen kautta onnellisen tapa olla oma itsensä. Ihannetilanteessa esteenä ei olisi edes kaikkitietävä vanhempi tai taloudellinen tilanne. Lempeä vanhempi ymmärtää, että toisinaan on hyvä lopettaa kesken ja aloittaa uusi harrastus lennosta. Vain kokeilemalla voimme ymmärtää sen, keitä olemme ja keitä me emme ole.

Lasten harrastusten tukeminen on jokaisen aikuisen tehtävä. Harrastusten mahdollistaminen on yhteiskunnallisesti tärkeää, toisinaan jopa ennaltaehkäisevää työtä. Kokkikerhoissa, lätkäkaukaloissa, kirjakerhoissa ja yleisurheiluharkoissa kasvatetaan tulevaisuuden aikuisia – tyyppejä, jotka oppivat toimimaan paitsi onnistumisen, myös epäonnistumisen kautta.

Vaikka suomalainen järjestelmä kannustaa harrastamaan, ryhmittävät perheiden taloudelliset tilanteet monesti paikkamme jo lapsuudessa. Kaikki lapset eivät voi osallistua harrastuksiin, niiden ollessa liian kalliita. Vaikka lapsuuden harrastusten tehtävänä on yhdistää iloisen leikin kautta, tipahtaa liian moni porukasta, yksinomaan kalliiden osallistumismaksujen vuoksi. Kaikille ei siis anneta samaa mahdollisuutta harrastusten avaamiin mahdollisuuksiin. Ei, vaikka me luulisimme sen olevan niin.

Onneksi jotain on aina tehtävissä. Tampereella osoitetaan huomenna ihailtavaa toimeliaisuutta, kun Hockey Bash-hyväntekeväisyystapahtumassa, hius- ja partataiteilija Barber Herman leikkaa hiuksia ja partoja koko vuorokauden ympäri, parturiliike Dick Johnsonnissa. Leikkuutöistä saadun palkan sydämellinen mies ohjaa Pirkanmaan Jääkiekkoilun Tukiyhdistykselle, joka tukee vähävaraisten perheiden lapsia muun muassa lätkävarusteilla.

Jääkiekkoilun Tukiyhdistyksen, Barber Hermanin ja Hockey Bashin toiminta muistuttaa meitä siitä, mikä maailmassa lienee lohdullisinta: me kaikki, aivan kaikki, voimme auttaa toisiamme. Ei kukaan ole täällä yksin.

Aloitetaan siis heti. Aloitetaan hiuksista ja parroista.
 

Mun Manse 13.9.

Keskustelu 13.9.