Mun Manse

Lauri Viita ja elämän tarkoitus

Rehellisyyden nimissä myönnettäköön: minä en ole enää vuosiin tiennyt mikä on minun elämäni tarkoitus. Lapsuudenhaaveenikin saivat hieman uudenlaiset sävyt, ymmärtäessäni, ettei unelma-ammattini tulisi koskaan onnistumaan. Halusin nimittäin olla vuohi.

Lauri Viita ja elämän tarkoitus

Rehellisyyden nimissä myönnettäköön: minä en ole enää vuosiin tiennyt mikä on minun elämäni tarkoitus. Lapsuudenhaaveenikin saivat hieman uudenlaiset sävyt, ymmärtäessäni, ettei unelma-ammattini tulisi koskaan onnistumaan. Halusin nimittäin olla vuohi.

Elämä on sattumanvaraisuudessaan täysin selittämätöntä ja tämän minä olen päättänyt hyväksyä. Tai niin minä luulin – aina siihen asti, kunnes kaikki muuttui. Sain nimittäin taannoin odottamattoman vastauksen suureen kysymykseeni.

Olen kolunnut lähes kolmenkymmenen vuoden ajan divareita ja kirjakauppoja. Harrastus on ruokkinut ja hoivannut minua. Kirjaimellisesti. Toisinaan olen skipannut lounaan ja käyttänyt viimeiset ruokarahat divariin.

Poikkesin taannoin suosikkipaikkaani, Laukontorin kupeeseen. Kuten aina, keskustelimme Juicesta, Viidasta, Ziggy Stardustista ja siitä, miksei maailma ymmärrä edellä mainittujen asioiden ehdotonta tärkeyttä suhteessa kaikkeen hölmöön.

Keskustelun lomassa sormeilin erästä kirjakasaa ja tomutin sen ohutta pölykerrosta. Kirjakasan pohjalta löytyikin suosikkini: Viitaa. Kirja oli pölyinen ja kulunut, reunoiltaan nuhruinen ja sivuiltaan kellastunut. Eli juuri sellainen, kuin oikeinrakastetun kirjan kuuluukin olla. Täydellinen, puhkiluettu.

Minä avasin kirjan kannen, puhalsin pölyt ja kohtasin mitä erikoisimman näyn. Totta se oli. Etusivulla komeili kirjailijan ryhdikäs signeeraus. Päivätty vain kuukautta ennen taiteilijan kuolemaa.

Tähän hetkeen tultaessa minun on täytynyt avata kymmeniä ja taas kymmeniä tuhansia kirjankansia. Minun on täytynyt koluta satoja kirjastoja, kirjakauppoja, divareita, peräkonetteja ja kellareita. Ja tässä se viimein oli – Tampereen Laukontorilla, lähempänä kotiani, kuin kukaan olisi edes osannut arvata. Kaikkien näiden kilometrien jälkeen - tässä, aivan vieressä.

Mutta entä se elämän tarkoitus? Niin. Se tulee tässä: minun eriskummallisen elämäni tarkoitus lienee etsiä. Etsiä niin kauan kuin etsiä voi. Ihmetellä ja tutkia. Olla lannistumatta, kun vastauksia ei aina löydy.

Ja välillä – joinakin ihmeellisen kauniina päivinä – löytää jotakin sellaista, jonka näkeminen saa minut itkemään.

Sillä ihanalla tavalla.

 

ps. Kirjoja ja erityisesti Viitaa ihaili myös muuan Juice Leskinen. Juice Leskisen suuri kotikirjasto, sekä laaja valikoima muitakin aarteita, avataan tänään ensikertaa yleisölle. Juicen Kirjasto on auki kesä-heinäkuun ajan, aina keskiviikosta sunnuntaihin. Virallisesti avaamme ensikertaa tänään, keskiviikkona kello 12. Aseta myös ihmeessä ula päälle aamulla. Siellä keskustellaan Juicesta kello kahdeksalta.