Mun Manse

Miltä tähdet tuoksuu?

Avaruus on suomen kielen kaunein sana. Ainakin minulle.

Miltä tähdet tuoksuu?

Avaruus  on suomen kielen kaunein sana. Ainakin minulle.

Pikkusiskoni oli lapsuudessaan toista mieltä. Hän pelkäsi avaruutta niin paljon, että vanhempamme joutuivat toisinaan iltaisin kurkistaa hänen vuoteensa alle ja varmistaa, ettei avaruus ollut siellä piilossa.

Minulle avaruus on ihme. Se on ikuisuuden, äärettömyyden ja loputtomuuden kuvaus. Jotakin tutkimatonta ja jotakin mystistä. Ja mikä tärkeintä: selittämättömyydessään se on myös jotakin hyvin lohdullista. Se on suuruus, joka antaa mittasuhteet pienille murheillemme.

Olen jo vuosien ajan pitänyt kaulassani korua, jonka haalistuneessa pinnassa näkyi ennen Juri Gagarinin kuva. Koru on minulle rakas, sillä puristan sitä kämmenieni väliin silloin, kun minua jännittää tai epäilen kykyjäni. Eihän korussani toki taikavoimia ole, mutta se muistuttaa minua siitä, että rohkeat ihmiset ovat menneet avaruuteen asti.

Isäni on lapsesta asti kertonut minulle tarinoita avaruudesta, tähdistä ja Juri Gagarinista. Toisinaan pyydän vielä edelleenkin häntä kertomaan saman tarinan uudelleen. Köyhän maalaispojan matka maailman ensimmäiseksi avaruudessa käyneeksi kosmonautiksi on ihmeellisyydessään äärimmäisen kiehtova ja todellinen. Siksi se on täydellinen tarina.

Tästä syystä minäkin suuntaan tänään Mänttään. Mäntän kirjastossa illalla aukeava näyttely ’Lapsuuden sankari’ on ennennäkemätön kokoelma Juri Gagariniin liittyviä muistoja, kuvia ja runoja. Näyttelyn avaa laulaja Heikki Salo, joka on runoudellaan jättänyt erään merkittävimmän avaruusaiheisen muistijäljen suomalaisten laulunystävien mieleen. Paikalla on myös Juri Gagarinin hymystä kertova Timo Malmi, sekä näyttelyn keräilijä Arto Huhtinen.

Matka avaruuteen alkaa Mäntästä. Tavataan siellä!