Mun Manse

Onnea Hönttä, Toippari ja Tampereenkiäli

Tampereenkiäliset uutiset valitiin RadioGaalassa vuoden 2016 parhaaksi paikallisradio-ohjelmaksi. Se on suuri uutinen.

Onnea Hönttä, Toippari ja Tampereenkiäli

Tampereenkiäliset uutiset valitiin RadioGaalassa vuoden 2016 parhaaksi paikallisradio-ohjelmaksi. Se on suuri uutinen.

Tampereenkiäliset uutiset ovat varhaisin muisto alkunuoruuteni radiosta ja siten koko mediasta itsestään. Epävireinen torvi ja rytmikkäästi haastelevat uutisankkurit olivat samalla koomisia ja uskottavia, erilaisia. Radiosta mieleen painuneet nimet kulkivat mukana koulunpihaan, jossa luimme omia tampereenkiälisiämme. Olin vielä tyystin tietämätön siitä, että lähetyksen omintakeinen kieli tulisi olemaan tulevaisuuteni ääni. Identiteetti kaupungille, jonka säkeistä minäkin myöhemmin ammennan työni säkeet.

Hönttä ja Toippari ovat kasvot sille tamperelaisuudelle, jota minä haluan vaalia. Se on rentoa ja humoristista, rehtiä ja reilua. Se on mielikuva kaverista, joka seisoo aina lupaustensa takana. Se on Tammelantori ja Kauppahalli, Hakamettä ja Koulukatu. Ja se on Tampereenkiälisten uutistenkin alullepanijan, Niemelän Jarin kaltainen hahmo, joka löytää jokaisen kulman takaa idean siihen, miten kaupunkimme ihmeellisestä omalaatuisuudesta luodaan kulttuuria ja perinteitä.

Löysin itseni vuosia sitten tilanteesta, jossa Koulukadun kentänlaidalle kokoontunut väki pääsi kuulemaan Tampereenkiäliset livenä. Helsinkiläiset kaivoivat puhelimensa esiin ja muistan, kuinka jokainen nuorista sälleistä kuvasi tapahtuman talteen puhelimeensa. Se kertokoon ohjelman tärkeydestä – instituutiosta, joka puhuu omintakeisella äänellään ylitse kaupunkien rajojen.

Ja sen kertoma tarina on meille suunnattoman tärkeä, sillä se puhuu juuri meidän kieltämme.

Onnea Hönttä, Toippari ja koko Tampereenkiäli!

Se on moro. Mortonki.