Mun Manse

Taistele takaisin!

Viikko sitten hyppäsin minulle vieraaseen bussiin ja seikkailin tieni Ylöjärvelle. Kuten suuriin seikkailuihin kuuluu, löysin minäkin perille puhtaasti sattumalta: jäin kyydistä erään huoltoaseman kohdalla, muistettuani, että Tankki Täyteen kuvattiin näillä kulmilla.

Taistele takaisin!

Viikko sitten hyppäsin minulle vieraaseen bussiin ja seikkailin tieni Ylöjärvelle. Kuten suuriin seikkailuihin kuuluu, löysin minäkin perille puhtaasti sattumalta: jäin kyydistä erään huoltoaseman kohdalla, muistettuani, että Tankki Täyteen kuvattiin näillä kulmilla.

Vaikken pane pahakseni spontaania seikkailuakaan, oli tällä visiitillä kuitenkin suunniteltu tarkoitus. Paikallinen lihavalmistaja oli nimittäin pitänyt syksyllä huutokaupan, jonka tuotot he olivat kokonaisuudessaan ohjanneet kiusaamisen vastaiseen toimintaan. Tuotot muuttuivat oikeiksi teoiksi, kun suomalaisten tietoisuuteen rohkean tarinansa siivittämänä noussut Pekka Hyysalo saapui paikallisen yläasteen auditorioon. Koko koulu pääsi seuraamaan tärkeää puheenvuoroa: penkit täyttyivät viimeistä riviään myöten ja livekuvaa lähetettiin videon kautta jokaiseen luokkaan.

En paljoa tiedä teini-ikäisistä, vaikka (enemmän tai vähemmän) taannoin olin itsekin moinen. Olen kuitenkin tehnyt Koskikeskuksessa maltillisen empiiristä tutkimusta, jonka perusteella olen ymmärtänyt heidän olevan hyvin kovaäänisiä, monisanaisia ja nopeita liikkeissään. Voin kuitenkin ylpeästi kertoa todistaneeni tilannetta, jossa kovaääninen, parisataapäinen teinilauma hiljenee ja toden totta, istuu hiljaa kokonaisen tunnin – kiinnostuneena ja rauhallisesti kuunnellen. Kyllä! Samat kaverit, jotka vielä hetkeä sitten rymistelivät lasisen ikkunan toisella puolen ja tuntia myöhemmin juoksivat ruuhkaksi asti selfiejonoon.

Pekka Hyysaloa ei ole suotta palkittu vuoden puhujaksi. Rohkea ja maanläheinen nuorukainen on välitön, lämmin ja nokkela – hyvin miellyttävä ihminen. Pekan puheenvuoro oli rehellinen ja aito. Onnistumisen ohella hän uskalsi kertoa myös siitä, kuinka epäonnen hetkellä elämä muuttuu ajoittain toivottomaksi. Videoiden ja kuvien avulla hän esitteli matkansa menestykseen, yllättävään epäonneen ja sieltä takaisin onnistumiseen. Tarina on esimerkkitapaus siitä, mihin luonteenlujuudella voi päästä.

Tulevaisuuden aikuiset ovat nykyhetken epävakaassa maailmassa eläviä nuoria. He kasvavat eriskummalliseen aikakauteen, jota eletään sosiaalisen median ja voimakkaiden filttereiden läpi. Siinä missä sanomisen kynnys pienenee, muuttuu kiusaamisen kynnys entistä olemattomammaksi.

Siksi vastuu on meillä aikuisilla. Sormien heristelyn ja kuluneiden latteuksien sijasta meidän tulisi toimia kuten Ylöjärvellä toimittiin: meidän tulee esitellä nuorille sellaisia aikuisia, joiden tarinasta he saavat tarttumapinnan oikeaan elämään. Oikeaan elämään, jonka käänteet eivät ole Instagramin filttereiden puhdistamia ja joiden tunnelatauksia ei voida peukuin tai sydämin mitata. Oikeaan elämään, joka mobiililaitteiden toisella puolen odottaa elämistään.

Kaikille nuorille ja kaikille aikuisille minä suosittelen siten kuuntelemaan Pekkaa.

Sillä oikea elämä löytyy vain oikeista ihmisistä.

Kiitos sinulle, Pekka Hyysalo.