Mun Manse

Tule juhlimaan Juicea!

Sanataide on suurin rakkauteni. Jos runoudella voisi elää, söisin kirjallisen Kivimaata ja Viitaa heti aamiaiseksi.

Tule juhlimaan Juicea!

Sanataide on suurin rakkauteni. Jos runoudella voisi elää, söisin kirjallisen Kivimaata ja Viitaa heti aamiaiseksi.

Minulle sanataide on runoutta ja sanaparsia, ajatuksin vuorattuja kirjoja, sekä ikiaikaista lohtua ja viisautta. Mutta ennen kaikkea: minulle suomalainen sanataide on kuten Juice Leskinen - se on oivallus jostakin meitä suuremmasta.

Juice syntymäpäivää vietetään tulevana sunnuntaina. On siten vain suotavaa vilkaista hieman taaksepäin.

38 vuotta Soundin päätoimittajana toiminut Timo Kanerva linjasi aikoinaan Leskisen luoneen 1970-luvulla suomalaisen rockin yhdessä Hectorin, Daven ja Dumarin kanssa. Nimekkäästä joukkiosta Juice oli ainoa Kehä Kolmosen toiselta puolen. Juicen onkin arvioitu vaikuttaneen merkittävästi paitsi tamperelaisen rockin kehitykseen, myös siihen, että rokki on Suomessa hyväksytty todelliseksi taidemuodoksi korkeakulttuurin rinnalle.

Jukka Virtainen sanoin: Leskinen teki angloamerikkalaisesta nuorisokulttuurista suomalaista taidetta.

Tutkija Aki Luodon mukaan Leskinen toimi hiljaisena äänenä, käyttäen tuotantoaan oman kritiikkinsä ja poliittisten näkemystensä esittämiseen. Näin hän loi asemaa eräänlaisena poliitikkojen vastavoimana, joka ei tarjonnut vaihtoehtoja jo tehdylle politiikalle, mutta joka pystyi jouhevasti nostamaan esiin havaitsemiaan epäkohtia. Näin syntyi rooli suomirockin valtiomiehenä.

Juice Leskinen on tehnyt sanoista taidetta. Hän otti Lauri Viidan neuvosta vaarin ja loi maailman, jonka arvokkaita sanankäänteitä me saamme nauttia moninaisissa muodoissa, aina runoudesta oopperaan. Leskinen ei perusteluitta ole yksi Suomen arvostetuimmista taitelijoista: Suomen Kulttuurirahaston vuonna 2013 teettämän tutkimuksen mukaan Jean Sibelius, Tove Jansson, Väinö Linna ja Juice Leskinen ovat Suomen tunnetuimmat taiteilijat suomalaisten keskuudessa.

Juice Leskisen syntymäpäiviä vietetään Juicen Kirjastossa sunnuntaina 19.2 kello 15-18. Tilaisuus on kaikille avoin. Tarjolla on syntymäpäiväkahvit ja mukavaa ohjelmaa: Hyttisen Hannu esittelee meille kuvia kotialbumistaan hänen ja Juicen veneilyharrastuksesta. Elävää musiikkia esittävät Ari Kankaanpää ja mielenkiintoinen duo Hannu & Kerttu.

Juicen Kirjasto sijaitsee Tampellassa, aivan Tampellan Esplanadin puistokadun varrella, Pellavatorin laidassa. Kirjastossa pääset tutustumaan Juicen mahtaviin kirjakokoelmiin ja erikoisiin keräilyesineisiin. Tervetuloa!