Mun Manse

Aseeton sotilas

Mel Gibsonin uutuuselokuva on onnistunut teos, sillä se on sotaelokuva, jota ohjaa maailmamme tärkein oivallus: hyvä tarina.

Aseeton sotilas

Mel Gibsonin uutuuselokuva on onnistunut teos, sillä se on sotaelokuva, jota ohjaa maailmamme tärkein oivallus: hyvä tarina.

Jo ennen perjantaista ensi-iltaansa on Mel Gibsonin uutuusohjaus saanut kiitosta. Syy on selvä: elokuvassa kerrottaan tarina, joka on poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Hacksaw Ridge kertoo tositarinan amerikkalaissotilaasta Desmond T.Dossista, joka kieltäytyy tarttumasta aseeseen. Doss on ensimmäinen moraalisista ja eettisistä syistä aseista kieltäytynyt sotilas, joka palkittiin rohkeudesta toisen maailmansodan jälkeen.

Elokuva on tehosteineen ja sotaelokuville tyypillisine kohtauksineen perustyyliltänsä monen jo nähdyn Hollywood-elokuvan kaltainen. Amerikkalaisuutta korostavat yksityiskohdat, musiikkivalinnat ja hidastetut liikkeet vetävät selvän viivan kahden merkittävän kulttuuripalasen välille: tarina on tarina ja elokuva on elokuva. Se annettakoon kuitenkin anteeksi: kokonaisuus on hyvä, kriittisempikin katsoja tulee pitämään näkemästänsä. Hyvä tarina on arvokas lahja.

Minä pidin Hacksaw Ridgestä. Oikeastaan, tiesin pitäväni siitä jo ennen kuin edes olin nähnyt koko elokuvaa. Olen aina arvostanut hyviä tarinoita ja sitä, että niiden kuulijat haluavat nähdä vaivaa jättääkseen tarinan elämään sukupolvelta toiselle. Desmond Dossin historiaamme jättämä jälki on suunnattoman arvokas. Se on tarina, jonka tuleekin jäädä elämään.

Elokuva ilmestyi juuri oikeaan aikaan. Se on ajankohtainen nyt, maailman seistessään varpaillansa. Aatteet, aatteidensa puolesta eläminen ja niiden ympärille elämänsä rakentaminen ovat ikuisia ja elämäämme voimakkaasti ohjaavia asioita. Toisinaan meidän on syytä kuulla kertomuksia niistä ihmisitä, jotka tekevät valinnan, jota haluavat seurata elämänsä loppuun asti. Dossin kaltaiset hahmot luovat meihin uskoa: sodan keskellä osataan unelmoida rauhasta ja tappamisen keskellä siitä, että voitaisiinkin parantaa. Keskuudessamme on ihmisiä, jotka haluavat kieltäytyä aseista ja väkivallasta. Se on yhteiskunnallisesti suuri oivallus.

Sotaelokuvat ovat tärkeitä, sillä ne osaavat kuvineen ja voimakastempoisine kohtauksineen viedä meidät lähelle sitä kovaäänistä sekasortoa ja kuoleman täyttämää kaaosta, jota sota on. Määrättömän surun, tarpeettoman kuoleman ja suuren hävityksen tuominen viihteeksi esitettyihin taidemuotoihin voi onnistuessaan herättää sisällämme voimakkaat tuntemukset siitä, mitä me emme halua.

Katso Hacksaw Ridge. Katso se juuri nyt