Mun Manse

Rakkaat naiset!

Toisinaan uskon, että moderni nainen tarvitsee arjesta selvitäkseen vain hyvän nahkarotsin ja vähintään yhtä hyvä huumorintajun. Toisaalta, elämän hankalissa hetkissä me tarvitsemme läheisiä ja lämpöä. Me tarvitsemme toisiamme. 

Rakkaat naiset!

Toisinaan uskon, että moderni nainen tarvitsee arjesta selvitäkseen vain hyvän nahkarotsin ja vähintään yhtä hyvä huumorintajun. Toisaalta, elämän hankalissa hetkissä me tarvitsemme läheisiä ja lämpöä. Me tarvitsemme toisiamme. 

Viisinaisisen perheen lapsena se on minulle täysin selvää: naiseus on arvo. Se ei ole romantisoitu käsitys ainaisesta pinteestä pääsemisestä ja siitä, kuinka saisi alituiseen muuttaa mieltänsä. Päinvastoin – minulle naiseus on opettanut normaalia kovempaa työntekoa paikkansa ansaitsemiseksi. Ajoittaisen turhautumisen jälkeen olen ymmärtänyt sen oppikouluksi, joka palkitsee tekijänsä.

Naiseuden ihanilla puolilla on myös varjonsa. Joka kahdeksas suomalaisista naisista sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Onneksi lääketieteen kehittyessä avartuu myös tietämyksemme. Roosanauha-kampanjan kaltaiset tempaukset ovat malliesimerkki siitä, kuinka hyvää tapahtuu silloin, kun puhutaan niistä asioista, joista on ennen tyydytty vaikenemaan. Roosanauha-kampanjan avulla kerätään rahaa rintasyöpätutkimukseen ja rintasyöpään sairastuneiden tukemiseksi. Se on väistämättä tärkeimpiä asioita, joihin osallistua.

Tänään vietetään Roosanauha-päivää. Lukuisien tapahtumien lisäksi päivän tarkoituksena on aktivoida työporukoita, ystäväpiirejä ja kaikenlaisia yhteisöjä keräämään varoja tärkeän asian hyväksi. Yhteisöllisyys on vahvasti läsnä – pieni vaaleanpunainen rusetti edustaa suuria asioita. Se on merkki siitä, ettei kukaan jää yksin.

Arvon leidit, hyvät herrat, ystävät ja toverit – minä haastan teidät osallistumaan paitsi keräykseen, myös tärkeään keskusteluun ja vuorovaikutukseen. Perusteluja tuskin tarvitaan – riittää kun katsot ympärillesi ja muista nuo elämääsi rikastuttavat, lempeät ja ihanat, korvaamattomat ja ainutlaatuiset – sinun elämäsi naiset.

ps. Mitä tulee ajatukseen siitä, että naiset muka muuttaisivat toistuvasti mieltänsä ja toimisivat toisinaan päättömän impulsiivisesti (kuten vaikka innostumalla syömään piirakat suoraan vuoasta). Minä en usko siihen. Se, mitä tapahtui Roosanauha-päiväksi leipomalleni mustikkapiirakalle, on aivan toinen tarina.