Mun Manse

Mustamakkarasta Suomen kansallisruoka!

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö etsii määrätietoisesti suomalaista kansallisruokaa. Joulukuun alkuviikolle yltävässä äänestyksessä on jäljellä kaksitoista finalistia: hernekeitto, ruisleipä, pitsa, mämmi, viili, kalakeitto, karjalanpiirakka, maksalaatikko, mustikkapiirakka, graavi kala, karjalanpaisti sekä paistetut muikut. Tamperelaisten yrityksestä huolimatta mustamakkara ei kelvannut finaaliin asti.

Mustamakkarasta Suomen kansallisruoka!

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö etsii määrätietoisesti suomalaista kansallisruokaa. Joulukuun alkuviikolle yltävässä äänestyksessä on jäljellä kaksitoista finalistia: hernekeitto, ruisleipä, pitsa, mämmi, viili, kalakeitto, karjalanpiirakka, maksalaatikko, mustikkapiirakka, graavi kala, karjalanpaisti sekä paistetut muikut. Tamperelaisten yrityksestä huolimatta mustamakkara ei kelvannut finaaliin asti.

Olisi voinut kelvata. Mustamakkaralla olisi potentiaalia päihittää muutamat kilpakumppaneistansa hyvinkin yksiselitteisesti. Siinä missä pizzan juuret yltävät Suur-Kreikan kreikkalaissiirtokuntiin, Etelä-Italiaan 200-luvulle ennen ajanlaskun alkua, pääsee mustamakkaran syntyä tarkastelemaan lähempää: se on saanut reseptinsä 1800-luvun Tottijärvellä. Kuinka mainio seikka!

Myös sanoilla leikitteleminen olisi voinut tuoda mustamakkaralle lisäpisteitä. Mustamakkaran myynti pääsi nimittäin nykyiseen vauhtiinsa paitsi hyvän makunsa, myös paremman nimivalinnan vuoksi. Alkujaan herkkua kutsuttiin kuumaksi sian verimakkaraksi. Puhutteli mustaa sitten millä nimellä tahansa, olisi voitto ollut kansallisruuan haussa askeleen lähempänä, jos tyylipisteet olisi jaettu ruuan nimen perusteella. Graavi kalan nimi tulee nimittäin ruotsin kielen sanasta grav, joka tarkoittaa hautaa.

Ei mustamakkara kuitenkaan huonojen vaihtoehtojen varjoon jäänyt – mämmi, karjalanpaisti, viili, sekä ruisleipä ovat hienoja kansallisaarteita. Kyllä niitä syö mielellään.

Ei siten tulla katkeriksi. Tamperelaiseen filosofiaan sopii Descartesilta lainattu ajatus: valloita maailman sijasta itsesi. Ja jos joku eilen sattui ihmettelemään torilla istuskelevaa arkipäivänautiskelijaa, niin tiedoksenne haluan ilmoittaa –

en minä siellä laiskottelemassa ollut. Vielä mitä, suurta valloitusta siinä tehtiin – yksi puolukkahillolla höystetty pala kerrallaan.