Mun Manse

Sodan murtamat - dokumentti ja kulttuuriteko

Vanha viisaus väittää kaikkien tarinoiden olevan jo kerran kerrottuja. Onneksemme taide osaa myös rikkoa luotuja oletuksia. Syyskuun lopussa saamme nähdä elokuvan, joka pystyy kertomaan vielä kertomattoman tarinan.

Sodan murtamat - dokumentti ja kulttuuriteko

Vanha viisaus väittää kaikkien tarinoiden olevan jo kerran kerrottuja. Onneksemme taide osaa myös rikkoa luotuja oletuksia. Syyskuun lopussa saamme nähdä elokuvan, joka pystyy kertomaan vielä kertomattoman tarinan.

Timo Korhosen dokumentti ’Sodan murtamat’ on aarre. Se on aarre, sillä se toteuttaa jo ensimmäisellä katselukerralla taiteen mahdollisesti tärkeimmän toiveen: se saa ihmisen aloittamaan keskustelun aiheesta, josta keskusteleminen saattaa vaikuttaa ratkaisevasti niihin valintoihin, joilla luodaan parempi maailma.

Jatkosodassa 191 miestä sai Mannerheim-ristin ritarin arvon. Ne ovat arvokkaita sankaritarinoita, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, muuttaen muotonsa kansallisaarteiksemme.

Uljaalla tarinalla on myös toinen puoli: samaan aikaan 15 700 miestä joutui sotapsykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sotasairaalat suljettiin nopeasti ja traumatisoituneet miehet palasivat kotiin, perheidensä luokse. ’Sodan murtamat’ kertoo tositarinan rivisotilaista ja heidän lapsistaan – jälkeläisistä, jotka haluavat oman rauhansa vuoksi tietää totuuden isiensä väkivaltaisuudesta ja häpeästä.

Dokumentti on vaikuttava. Sen kertojat ovat lehti-ilmoituksin löydettyjä suomalaisia  - rohkeita ihmisiä, jotka kantavat mukanaan suuria tarinoita. Myös dokumentin materiaaleina käytetyt sotapsykiatristen sairaaloiden potilaskertomukset esittävät tarinat niin raadollisena kuin ne olivatkin. Nuorten miesten traumat syntyivät kohtuuttomissa oloissa, eikä psykiatrisella hoidolla ollut sopivia puitteita kohdata näitä ongelmia. Monien sotilaiden sota jatkui sodan jälkeenkin, aina kuolinvuoteelle asti.

Timo Korhonen on ohjaajana ja käsikirjoittajana tehnyt merkittävän kulttuuriteon luodessaan elokuvan, joka puhuu oikeiden ihmisten äänillä. Niiden ihmisten, jotka ovat  joutuneet oppimaan ajatuksen sodan jälkeisestä vaikenemisesta. Rohkeat kertojat ovat muistutus ihmiskunnan kehittymisestä - enää ei tarvitse olla hiljaa. Elokuvan tarinat ovat rehellisiä ja aitoja, sellaisia, jotka jättävät meihin jäljen. Mahdollisuudesta huolimatta Korhonen onkin tehnyt elokuvan, joka ei pyri kaupalliseen dramaattisuuteen. Päinvastoin: elokuva on pyyteetön ja hieno.

’Sodan murtamat’ on suomalainen elokuva. Sen kuvat, tarinat ja maisemat, lohduttomuus, anteeksianto ja mieltä painavat kysymykset - aina seinään isketystä kirveestä viljapellon lainehtivaan liikkeeseen – tuovat kaukaisen niin lähelle, että tarinan merkityksellisyys osaa liikkua sukupolvienkin ylitse.

Se on dokumentti, joka sinun tulee nähdä.


(Sodan murtamat, elokuvateattereissa 23.9.2016)