Mun Manse

Vuoden paras elokuva

Vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama ’Miesten vuoro’ teki ilmestyessään minuun niin syvän vaikutuksen, että jaksoin puhua elokuvan ainutkertaisuudesta vuosi toisensa jälkeenkin. Vasta kuusi vuotta myöhemmin tehtiin elokuva, joka pystyi samaan. ’Hymyilevä mies’ on niin poikkeuksellisen hyvä, ettei mikään vielä tänä vuonna julkaistava elokuva voi viedä sen paikkaa vuoden hienoimpana elokuvana.

Vuoden paras elokuva

Vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama ’Miesten vuoro’ teki ilmestyessään minuun niin syvän vaikutuksen, että jaksoin puhua elokuvan ainutkertaisuudesta vuosi toisensa jälkeenkin. Vasta kuusi vuotta myöhemmin tehtiin elokuva, joka pystyi samaan. ’Hymyilevä mies’ on niin poikkeuksellisen hyvä, ettei mikään vielä tänä vuonna julkaistava elokuva voi viedä sen paikkaa vuoden hienoimpana elokuvana.

Juho Kuosmasen ohjaama ’Hymyilevä mies’ kertoo tositarinan Olli Mäestä – miehestä, jota on luonnehdittu kaikkien aikojen lahjakkaimmaksi suomalaiseksi nyrkkeilijäksi. Kokkolan leipurina tunnettu Mäki nousi työväenluokan sankariksi mittelöimällä tiensä amatööristä aina Euroopan mestariksi. Olli Mäki pääsi ensimmäisenä suomalaisena ottelemaan maailmanmestaruudesta, kohdatessaan hallitsevan mestarin, Davey Mooren.

Helsingin Olympiastadionilla järjestetty ottelu oli aikansa suurimpia urheilutapahtumia 60-luvun Suomessa ja loi määrätietoisena valmentaja tunnetun Elis Askin ansiosta ilmapiirin, jossa suuret odotukset kasautuivat vaatimattoman maalaisnyrkkeilijän niskaan. 24 000 katsojan edessä käyty ottelu päättyi nopeasti tyrmäykseen, joka sai Mäen heti häviämään elämänsä suurimman ottelun. Yleisön pettymyksestä huolimatta Olli Mäki kuvaili päivää elämänsä parhaaksi.

Mikä sitten tekee Hymyilyevästä miehestä vuoden parhaan elokuvan? Taitavien näyttelijöiden ja poikkeuksellisen toteutuksen (16 millimetrin filmille mustavalkoisena kuvatun teoksen) jälkeenkin on suurin kunnianosoitus syytä osoittaa ohjaaja Juho Kuosmaselle ja käsikirjoittaja Mikko Myllylahdelle, jotka valitsivat upean tavan kertoa jo valmiiksi hyvän tarinan.

Kuosmanen kertoo, ettei häntä ohjaajana kiinnostanut niinkään kertoa Mäen tarinaa menestyksekkäänä huippu-urheilijana, vaan poikkeuksellisena persoonana, joka kovasta painostuksesta ja paineista huolimatta piti hänelle itselleen tärkeistä arvoista kiinni.

Maaseudun rauhassa, hiljaisuudessa ja vaatimattomuudessa viihtyvä Olli Mäki edustaa niitä juron suomalaisia piirteitä, jotka taipuvat usein vitsiksi, mutta laajemman tarkastelun alla osoittautuvat suurimmiksi arvoiksemme. Suomalainen vaatimattomuus saa tarinassa yhtä taianomaisen kuvituksen, kuin sen kauniin kesäinen, yöllinen suomalainen metsämaisema.

Toisaalta se kertoo myös ihmiselämän kannalta elintärkeän tarinan niistä päätöksistä, jotka saavat pään pysymään ylhäällä suuren epäonnistumisen jälkeenkin. Tarina, joka koskettaa aivan jokaista meistä.

Ja lopulta – kiitos käsikirjoittajan, kiitos ohjaajan, kiitos elokuvanteossa mukana olleen Olli Mäen - se lunastaa paikkansa vuoden parhaana elokuvana, muistuttamalla  tärkeän asian: aivan tavallinen, ihmisen mittainen tarina on aina koko elämän ja maailman kokoinen.
 

(Cannesissa Un Certain Regard-pääpalkinnolla palkittu Hymyleivä Mies esitetään Tullikamarin outside/inside pop-up cinemassa tänään kello 21:00. Tampereen ennakkoensi-illassa. Ennen elokuvaa nähdään nyrkkeilyä, paikalla kaksi Tamperelaista tähti-iskijää; Jussi Koivula ja Antti Hietala. Elokuvan virallinen Suomen ensi-ilta 2.9)