Mun Manse

Maailmanrauha & Hauli Bros

Maanantaina Keskustorin Vanhan kirkon takaa kuuluu musiikkia. Vain muutama askelma kohti Lainaston puistoa ja erotan iltaan leijailevat sanat. Oi meitä onnekkaita: täällä todella lauletaan Juicea.

Maailmanrauha & Hauli Bros

Maanantaina Keskustorin Vanhan kirkon takaa kuuluu musiikkia. Vain muutama askelma kohti Lainaston puistoa ja erotan iltaan leijailevat sanat. Oi meitä onnekkaita: täällä todella lauletaan Juicea.

Paras idea syntyy uteliaalle. Tuskinpa kukaan aavisti millaisen askeleen Tamperelainen seurakuntatoiminta tulisi ottamaan, kun ensimmäistä Juice-kirkkoa puuhasteltiin. Tuomiokirkossa on nyttemmin laulettu kokonaisen iltaman verran paitsi Juicea, myös muita syntisiä veisuja - aivan kuten ’Syntisten virsikirjaan’ koottuja, rakastettuja suomalaisia klassikoita tässä asiayhteydessä kutsutaan.

Syntisten veisut ovat vetäneet Tuomiokirkon jo kahdesti niin täyteen, etteivät läheskään kaikki halukkaat ole mahtuneet sisään. Kolmannella kerralla iltama päätettiin tuoda kirkosta puistoon, Laikun lavalle, varsin nokkelan ajatuksen siivittämänä: kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on.

Juri Lindemanin luotsaama Hauli Bros on juuri tämän kaltaisten - omintakeisten ja koskettavien, iltojen päätähdeksi oikeutetusti osuvin valinta. Hyvän musiikin tarkoitus on saada meidät tuntemaan tarina itsessämme. Pispalalaiset sen osaavat.

Illan päätteeksi pappi kiittää Hauli Brosia: yhtye on tehnyt heidän kanssansa luotettavaa ja hyvää yhteistyötä jo pidemmän aikaa. Yleisönkin on syytä kiitellä: juuri Hauli Brosin kaltaiset yhtyeet toimivat poikkeuksellisena esimerkkinä siitä, miten juuristaan ylpeät taiteilijat voivat pysyä uskollisena tyylillensä. Jurin poikkeuksellinen ääni on edukseen Tampereen parhaimmistoon kuuluvien soittajien keskellä. Se on rehellistä ja kaunista, jotakin sellaista, mitä meidän tulisi kuulijoina vaalia.

Toisinaan minä tylsistyn ihmisiin, jotka näkevät kaikkialla teoriaa, numeroita ja politiikkaa. Olkoot, etteivät maailman hankalat rakenteet järjestyisikään ilman niitä – tässä olisi silti idea, jota kannattaa maistella: laulakaa yhdessä Juicea. Voi olla, ettei se ole vastaus kaikkeen, mutta siinä on jo alku. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ainakin viittäsataa ihmistä, jotka riitelyn ja sotimisen sijasta laulavat mieluummin yhteislauluna sitä, miten kaikki paitsi elämä on turhaa.

Ja se on varsin hyvä alku.