Mun Manse

Teatterikesä ja täällä minä elän

Runossa parasta on sen mahdollisuus elää monta erilaista elämää. Ajattele vaikka: ensin on runo, runosta tule laulu ja laulu muuttuu teatteriksi. Tampereen Teatterikesä alkaa tänään.

Teatterikesä ja täällä minä elän

Runossa parasta on sen mahdollisuus elää monta erilaista elämää. Ajattele vaikka: ensin on runo, runosta tule laulu ja lopulta laulusta tulee teatteria. Tampereen Teatterikesä alkaa tänään.

Teatterikesän ohjelmistossa on vain yksi ongelma: hyviä – jopa erinomaisia – vaihtoehtoja on liikaa. Pitkän ja punnitsevan tutkiskelun jälkeen löydän ennakkosuosikkini kuitenkin mainittavan suurella varmuudella erinomaisuudestaan. Levyttäessään kahden albumin verran Ilpo Tiihosen runoja sinetöi Sir Elwoodin Vieraskirja rakkautemme lopullisesti.

On tarpeetonta edes kirjoittaa siitä, millaisen lisän Juha Lehden ääni tuo suomalaiselle musiikille. Taitavan ja vilpittömän kauniisti musisoivan yhtyeensä kanssa Vieraskirja tekee kunniaa Tiihoselle, jonka runot kuuluvat maamme parhaimmistoon.

Minua on aina kiinnostanut sanataiteen merkitys elämässämme. Se, kuinka syvän vaikutuksen oikealla tavalla kirjoitettu lause voi jättää lukijaansa. Omalla kohdallani tämä käännekohta iski kovaa. Ilpo Tiihosen runo ’Täällä minä elän’ sai Vieraskirjan esittämänä minut istahtamaan puistonpenkille tunneiksi – useiksi tunneiksi, vain miettimään sitä, miten järjettömän voimakkaasti ihminen voikaan tuntea toisen ihmisen tuntemukset itsessänsä. Uskoisin, että tässä oivalluksessa on tavallansa avain kaikkeen siihen, mikä meidät voi tehdä onnelliseksi. Hyvän runon mahti on maailman mittainen.

Sir Elwoodin Vieraskirja Keskustorin ohjelmateltalla tiistaina, kello 22:00.