Mun Manse

Miksi Likkojen lipas kannattaa avata

Tutustuin Kirsti Kuroseen viimeistellessäni edellistä runokirjaani. Kohtaaminen oli lämmin: sanaton yhteisymmärrys löydettiin sanojen kautta – riimitellen.

Miksi Likkojen lipas kannattaa avata

Tutustuin Kirsti Kuroseen viimeistellessäni edellistä runokirjaani. Kohtaaminen oli lämmin: sanaton yhteisymmärrys löydettiin sanojen kautta – riimitellen.

Kurosen oma esikoisrunoteos, jo vuosia sitten julkaistu Likkojen lipas toteuttaa nyt sitä, mikä taiteessa on ihaninta: se aloittaa uuden elämän jo kerran synnyttyään. Runot taipuvat nyt Oskari Toivosen sävelyksinä musiikiksi. Sydän ja ydin on mukana edelleen: levyn tuotto ohjataan Tyttöjen Talolle.

Kuten runoudessa yleensäkin, on Likkojen lippaan levynjulkaisu-juhlaankin tehty omintakeinen käänne: musiikin lisäksi lavalle tuodaan koko tunneskaalan verran runoutta, jopa viidenkymmenen runoilijan voimin. Telakalla kuullaan torstaina paitsi Likkojen lippaan uudenlaiset tulkinnat, myös viidenkymmenen runon verran toisenlaisia tarinoita – jokainen sellaisena, kuten kirjoittajansa sen itse haluaa kertoa. Esiintymässä nähdään muun muassa Kristiina Wallin, Juha Siro ja Tuija Välipakka. Minullakin on kunnia päästä mukaan oman Pahoja Asioita-kirjani kanssa.

Uskon vakaasti runouden olevan paitsi maailman, myös Suomen kulttuurillisen kirjallisuushistorian pohja. Lyhyistä haikuista pitkiin tarinoihin, modernista mitasta loppusointuihin – lopulta kyse on aina ollut samasta asiasta: tarinasta, joka on totta. Sellaisesta, joka tuntuu. Luissa ja ytimissäkin.

Tule ja kuule se tarina torstaina.

Ravintola Telakka klo 19:00. Ilmainen sisäänpääsy.