Mun Manse

Kolme kovaa – tärpit Tammerfesteille

Tampere elää koko kesän. Myönnettäköön silti, että kaupungin sydän sykkii entistä kiivaammin Tammerfestien käynnistyessä keskiviikkona. Mun Manse listaa tällä viikolla parhaat musa-tärpit hyvälle festariviikolle. Tässä keskiviikon ja torstain kolme kovinta.

Kolme kovaa – tärpit Tammerfesteille

Tampere elää koko kesän. Myönnettäköön silti, että kaupungin sydän sykkii entistä kiivaammin Tammerfestien käynnistyessä keskiviikkona. Mun Manse listaa tällä viikolla parhaat musa-tärpit hyvälle festariviikolle. Tässä keskiviikon ja torstain kolme kovinta.

3. Kari Peitsamo

Kari Peitsamo on todellinen manserokkari, vaikka onkin alkujaan Nokialta. Eikä kaveri mikään turha muusikko olekaan: Peitsamolla on takana yli 850 levytystä. Se on järjetön määrä. Peitsamo on jopa niin katu-uskottava, että myös punkkarit tunnustavat häntä fanittavansa. Peitsamon kerrotaan tuoneen vaikutteita punkkiin, vaikkei itse punkkia esitäkään. Sekin on kova suoritus. Minä menen Peitsamon keikalle, eikä se vaadi muita selityksiä kuin tämän yhden: siinä on viileä jätkä.

»Jeejeejee, Kari Peitsamo
Jeejeejee, se ei oo mamo!
Jeejeejee, Kari Peitsamo
Jeejeejee, vaikkei oo ramo!»
(Joey Luumäki: Minä diggaan Peitsamoa)

Kari Peitsamo Keskustorin teltalla ke, to, pe ja la. Klo 16:00.

2. Maj Karma

Vuosia sitten luin iltapäivälehden viikonloppuliitteestä palstaa, jossa lukijat saivat esittää kysymyksiä terapeutille. Erään naisen kirje jäi erityisesti mieleeni. Hän kertoi vaikeasta suhteesta aviomieheensä ja siitä, kuinka mahdotonta hänen oli lähteä väkivaltaisesta liitosta. Terapeutti vastasi hänelle asianmukaisesti, kirjoittaen kuitenkin loppusonaatin, joka jäi mieleeni. Hän kehotti naista hakemaan lähtöön tarvittavaa rohkeutta ja voimaa – kuuntelemalla yhtä yksittäistä laulua. Laulu oli Maj Karman ’Ukkonen’.

Todellakin,  Ukkonen on hieno kappale - onhan siihen kirjoitettu yksi hienoimmista kotimaisista sanoituksista. Ne ovat säkeet, joita nerokkaammaksi on hankala yksinkertaisuudessaan päästä. Turha kultani pelätä on, pelätä ikävää. Turha sellaista pelätä on, pelätä elämää.

Jo yksistään tämä sanailu riittäisi syyksi valita Maj Karma. Vahinko vain, että bändi sattuu olemaan muutenkin niin älyttömän hyvä, että muiden syiden listaaminen tekisi listasta liian pitkän.

Maj Karma Klubilla Torstaina kello 22:00.

1. Merti & Vesku Live

Muutama kesä taaksepäin juoksin aamulenkkiä Hämeenkyröläisellä hiekkatiellä, peltojen ja järven kupeessa. Aurinko oli juuri noussut ja aamu ennusteli mitä kauneinta iltapäivää. En ollut ehtinyt juosta kauas, kun huomasin tienvarressa seisovan nuorukaisen, joka kitaraansa rämpytellen morjesti tervehdykseksi. Totta se oli – täällä lauletaan heti aamutuimaan Baddingiä.

Vesa Holmala on paitsi mainio muusikko, myös vaatimaton ja mukava kaveri. Hän on hyvä esiintyjä ja Mertin kanssa keikkaillessaan heidän taidot korostuvat entisestään. En ole koskaan kyllästynyt katsomaan heidän keikkojansa, vaikka kerrat eivät enää olisikaan kahdella kädellä laskettavissa.

Olen kehittänyt konstin joka toimii: jos haluaa vakuuttaa ulkopaikkakuntalaisen Tamperelaisesta osaamisesta, kannattaa hänet viedä siihen kappakaan, jossa Vesku ja Merti esiintyvät. Minulle hyvä musiikki on vähän kuin Dave Lindholm – se on parhaimmillaan kapakan nurkassa, kitara sylissään, taidetta tulkiten.

Vesku & Merti, keskiviikkona Ravintola Little Joe, ovet auki klo 19:00.