Mun Manse

Varoittavia merkkejä Hämeenpuistosta

Muistan eräistä juhlista naisen, joka närkästyi rauhanmerkki-riipuksestani. Hän oli hyvin kärkkäästi sitä mieltä, että rauhanmerkkejä saavat pukea yllensä vain ne, jotka oikeasti tekevät jotakin rauhan eteen. Kuittasin keskustelun kertomalla oman rauhanaatteeni tiivistyvän näkemykseen, jonka mukaan hölmöstä asiasta ei kannata alkaa riitelemään.

Varoittavia merkkejä Hämeenpuistosta

Muistan eräistä juhlista naisen, joka närkästyi rauhanmerkki-riipuksestani. Hän oli hyvin kärkkäästi sitä mieltä, että rauhanmerkkejä saavat pukea yllensä vain ne, jotka oikeasti tekevät jotakin rauhan eteen. Kuittasin keskustelun kertomalla oman rauhanaatteeni tiivistyvän näkemykseen, jonka mukaan hölmöstä asiasta ei kannata alkaa riitelemään.

Tapaus muistui mieleeni kävellessäni Hämeenpuistossa. Puiston laitaan on ilmestynyt varoituskolmio jossa käsketään: ”Älä hämmennä tuntematonta hymyilemällä!”. Merkki toimii kuitenkin kiellostaan huolimatta käänteisesti. Hymyilin välittömästi – en kiusallani vaan vahingossa.

Ei Tampereella kuitenkaan olla onneksi näin vakaviksi ryhdytty. Merkki on osa Janne Hokkasen #kylttitempaus-näyttelyä. Taiteilijan vapaudella Hokkanen on määrittänyt tieliikennelain ohelle 44 omaa merkkiänsä, joista 11 on kiinnitetty Hämeenpuistoon betoniporsaiden yllä seisoviin tolppiin. Liikennemerkkien idea on oivaltava: merkeissä on kannustavia ohjeita, jotka kuitenkin kumotaan heti merkin kääntöpuolella olevassa kieltomerkissä.

Näyttely perustuu sanoman kyseenalaistamiseen. Aidolta näyttävät liikennemerkit pyrkivät edustamaan olemassaolollaan samanlaista viestimistä, kuin sosiaalinen media itsessään: positiivisia ja negatiivisia ajatuksia sekaisessa, toisiaan tukevassa ja kumoavassa ulosannissa. Tämä oivallus tekee näyttelystä omalaatuisen ja toimivan.

Sunnuntai-iltaan viilenevä Hämeenpuisto on loistava näyttämö oikeastaan mille tahansa teokselle. Elämä kuuluu ja tuntuu hiekkatiellä, jonka reunoja koristavien puiden takana aukeaa koko kaupunki. Muistan puistonpenkkeihin kiinnitetyn tamperelaisen sanataiteen viehättäneen minua vuosia sitten. Samanlaisen, hyvänmielisen hyväksynnän saa myös Hokkasen teokset.

Teatterin kupeessa, suuren puun edessä on kyltti: ”Unelmointi kielletty! Pysy kuplassa!”. Hämeenpuisto on haaveilijoiden ja kaikessa ihanuudessaan se saa lopulta pohtimaan, josko nyt olisi aika ruveta tottelemattomaksi.

Onneksi taide on kurittoman sielun puolella. Liikennemerkin toiselle puolelle on kirjoitettu:

Elä! Hengitä! Unelmoi! Olet vapaa.