Mun Manse

Mitä tapahtui, kun helsinkiläiset alkoivat rakentamaan jäähallia?

Tiesitkö, että entinen kaupunginjohtaja Lindfors haaveili tornista Tampereella. Aluksi hän kaavaili maltillisemmin: josko korotettaisiin Pyynikin näkötornia? Lopulta hän päätti haaveilla hieman isommin. Syntyi Näsinneula.

Mitä tapahtui, kun helsinkiläiset alkoivat rakentamaan jäähallia?

Tiesitkö, että entinen kaupunginjohtaja Lindfors haaveili tornista Tampereella. Aluksi hän kaavaili maltillisemmin: josko korotettaisiin Pyynikin näkötornia? Lopulta hän päätti haaveilla hieman isommin. Syntyi Näsinneula.

Tiesitkö, että keskellä Tammelaa oli joskus suuri läntti vuokrapeltoa? Pellot ovat hyviä, mutta elämääkin tarvitaan. Järjestettiinpä markkinat. Ja kas: ei haittaa, vaikkei siellä enää tuoksu vilja. Aamukahvit maistuvat nykyään muita kahveja paremmalta siellä, missä pellosta tuli tori. Tammelantori.

Tiesitkö, että vielä siskoni syntymän aikaan Tampereella syötiin paljon kuumaa sian verimakkaraa? Ällötys ei olisi silloin maistunut nirsolle pikkuneidille. Nykyisin se on minunkin mieliruokaa. Uudelleen nimetyn Mustamakkaran kylkeen kannattaa aina tilata töntsä maitoa.

Tiesitkö, että eräs sielua ja mieltä ravitsevin valinta on käydä laikulla? Itsekin olen lapsesta asti käynyt kerran viikossa. Se on mukava paikka – sieltä saa korttia käyttämällä lainata tuhansien kirjojen joukosta haluamansa. Taannoin Tampereella haaveiltiin jälleen isommin: nyt täällä saa lainata kirjojen lisäksi kokonaista lavaa: sitä, joka on vanhan lainaston kupeessa. Siksi se on Laikunlava.

Tiesitkö, että vuonna 1965 helsinkiläisten piti isännöidä jääkiekon MM-kisat? Pääkaupunkiseutulaiset huomasivat kuitenkin heidän hallihankkeensa viivästyvän ja päättivät kutsua pätevät kaverit apuun. Toimelias Tampere ilmoitti rakentavansa hallin ja järjestävänsä kisat. Niin kävikin. Hakametsään rakennetussa jäähallissa pelattiin avausottelu jo tammikuussa. Kuten asiaan kuuluu, vastakkain kisailivat Tampere ja muu suomi. Peli päättyi tasan. Uskon sen olleen rehdin isännän suopea tervetuliaistoivotus.

Tiesitkö, että 7500 vuotta sitten vesiryöpyt virtasivat kohti pohjoista, laskeutuen nykyisen Lapuanjoen vesien kautta Pohjanlahteen. Jääkautisen mannerjään vetäytymisen jälkeen tapahtui voimakkain maankohoaminen – etelässä vesi nousi jatkuvasti ja näin syntyi puro, joka syövytti hiljalleen hikkaiseen maaperään kosken. Koski kasvoi ja kasvoi ja lopulta sen yläjuoksulle syntyi kaupunki. Kaupunki, jonka toimeliaat ihmiset kasvoivat itsenäisiksi ajattelijoiksi – sanataiteilijoiksi ja runoilijoiksi, taitaviksi urheilijoiksi ja muusikoiksi, rakentajiksi ja tekijöiksi, rehdeiksi ja hyviksi ihmisiksi.

Sellaisiksi, jotka osaavat aina haaveilla hieman yläkanttiin.