Mun Manse

Kaupin parhaat

Ollessamme lapsia oli äidilläni tapana kirjoittaa jalkapallopeliemme tuloksia ruutupaperille. Tilastoinnit ovat tallessa edelleen ja nykyisin ne herättävät meissä hilpeyttä: miten polvenkorkuisten lasten pelit voivat muka olla näin tärkeitä? Vastaus on yllättävän yksinkertainen: helposti.

Kaupin parhaat

Ollessamme lapsia oli äidilläni tapana kirjoittaa jalkapallopeliemme tuloksia ruutupaperille. Tilastoinnit ovat tallessa edelleen ja nykyisin ne herättävät meissä hilpeyttä: miten polvenkorkuisten lasten pelit voivat muka olla näin tärkeitä? Vastaus on yllättävän yksinkertainen: helposti.

Olen ilokseni saanut olla mukana jalkapallon parhaissa hetkissä vielä aikuisenakin. Erityisryhmien parhaimmistoon kuuluva TPV:n Auringonnousu on haastanut hyvänmielen potkupallojoukkuettamme vuosittain pelaamaan ja vaikka emme koskaan meinaa heidän nopeassa vauhdissa pysyäkään, on haaste aina otettu ilolla vastaan.

Lauantaina Kaupissa oteltuun Särkänniemi Cup:iin saatiin riemukas lisä, kun iloinen tohvelipallojoukkue Juicen Kirjaston Tuki Ry kohtasi jo perinteeksi muodostuneessa kesäturnauksessa Auringonnousun SM-joukkueen ja vierasjoukkueena Hämeenlinnasta saapuneen HJS Pullerin Rohkeat Potkijat. Kummatkin pelit päättyivät sopuisasti tasapeliin, vaikkakin Juicen Kirjasto olikin toistuvasti hieman alakynnessä – siitäkin huolimatta, että joukkueen taitoja on haettu jalkapallon maailmanmestaruustasolta lähtien.

Tapasin Auringonnousun pelaajia ensikertaa viitisen vuotta sitten, pelatessamme Tammelan kentällä. Iloiset kohtaamiset on otettu tavaksi – tekihän joukkueen asenne ja poikkeuksellisen yhteishenki meihin kaikkiin lähtemättömän vaikutuksen. Olen tavannut monia urheilijoita, mutta hyvin harvoin kohdannut sellaisia pelaajia, joita lajin totisuus ei olisi vetänyt vakavaksi. Uskonkin siten Auringonnousun löytäneen avaimen siihen, miltä urheilun tuntuukin kuulua: se on kokonaisvaltaista ja voimauttavaa, riemukasta ja hoitavaa.

Siispä äidin neuvoja noudattaen kirjataan lauantain jälkeen ruutupaperille: tasapeli, lopussa naurettiin ja taputettiin. Ja jokainen – aivan jokainen – oli iloinen siitä, että tämä peli pelattiin.