Mun Manse

Valitse kirja!

Liekö sattumaa, että tilastojen valossa henkinen pahoinvointi kasvaa samassa suhteessa kuin kirjojen myynti laskee. Teoria, jota tuskin kiinnostutaan tutkimaan, mutta jonka jokainen kirjojen ystävä allekirjoittaa. Ainakin itse tottelen selkeää elämänohjetta: lue enemmän, voi paremmin.

Valitse kirja!

Liekö sattumaa, että tilastojen valossa henkinen pahoinvointi kasvaa samassa suhteessa kuin kirjojen myynti laskee. Teoria, jota tuskin kiinnostutaan tutkimaan, mutta jonka jokainen kirjojen ystävä allekirjoittaa. Ainakin itse tottelen selkeää elämänohjetta: lue enemmän, voi paremmin.

Tilastot ovat harmillisia: kuluneen neljän vuoden aikana on kirjojen myynti laskenut roimasti. Sähköisten e-kirjojen myynti sitä vastoin on odotetusti kasvanut, mutta e-kirjat eivät olekaan koskaan puhutelleet minua. Minulle niiden käytännöllisyys on lähes yhdentekevää - mielestäni ihmeellinen kokonaisuus nimeltä ’kirja’ pitää sisällään paljon muutakin kuin vain paperisen niteen. Se on kokonaisvaltainen projekti, joka pitää sisällään divarien penkomista, sivujen haistelua, kirjakauppiaan kanssa käytyjä mielenkiintoisia keskusteluja ja kangaskassiin mahtuvaa elämää. Eikä sähköisessä kirjakaupassa edes tuoksu kahvi.

Rakastava suhteeni kirjoihin sai vankan pohjansa jo lapsuudenkodissani, jossa kirjoja saatiin lahjaksi ja palkinnoiksi onnistumisesta. Kirjakeräilijän kodissa kirjahylly oli aina kodin paraatipaikalla. Teimmekin isän kanssa hyvän diilin: sain omaksi jokaisen lukemani kirjan, jopa Waltarit.

Parhaat lukukokemukseni kantavat aina yksin vietetyistä lukuhetkistä divareiden nurkkaan. Komisario Palmun kaltaiset divarit olivat minulle paitsi kulttuurikeskuksia, myös avain kirjojen rakastamiseen ja ymmärtämiseen. Kirjakauppiaan kanssa käyty keskustelu on kohtaaminen – jokin sellainen lisäarvo, jota nettikaupat eivät voi asiakkaalle tarjota.

Kirjojen keräileminen on tehnyt minut onnelliseksi ja suonut minulle erään tärkeimmistä oppitunneistani. Kootessani kokoelmaani olen oppinut maltillisuutta – parhaat löydöt antavat odottaa itseänsä. Kirjojen keräilemisen ihmeellinen juju onkin tässä: harva asia tuntuu yhtä hyvältä kun se täyttymys, jonka voi tuntea kun pitkään etsitty kirja löytyy sattumalta muiden vanhojen kirjojen joukosta.

Kirjojen herättämä rakkaus ja intohimo ei ole kuollut. Se elää ja hengittää, kokoaa yhteen ja ihastuttaa. Katso vaikka: Sastamalassa vietetään tulevana viikonloppuna jälleen yhtä kirjavuoden hienoimmista tapahtumista. Vanhan kirjallisuuden päivät tuovat yhteen kaksi suosikkiasiaani: kirjat ja niiden ystävät. Keskustelujen, esiintyjien, kirjapöytien ja uusien ystävien lisäksi Sastamalasta voi viikonloppuna löytää uusia ulottuvuuksia ilmaisen kaupunkibussin penkiltä tai kuulla parasta uudenpolven manserokkia, Kormuksen musisoidessa kirjojen ystäville. Puitteet on kyllä luotu – seuraava siirto on enää meidän kirjaihmisten käsissä.

Hyvä ystävä. Taistele yksinäisyyttä, surua, sivistymättömyyttä ja perinteiden katoamista vastaan. Osta kirja.

Sellainen nidottu.

Ja niin, mene Sastamalaan myös.