Mun Manse

Miksi minä valitsen Valtterin

Parhaisiin juhannusmuistoihini liittyy oleellisesti tyhjät kadut ja poikkeuksellinen hiljaisuus, jonka rikkoo vain satunnainen linnunlaulu. Seesteiseen rauhallisuuteen ei täällä tarvita kuitenkaan aina mökkimaisemaa – olen viettänyt lähes kaikki juhannukseni kaupungissa.

Miksi minä valitsen Valtterin

Parhaisiin juhannusmuistoihini liittyy oleellisesti tyhjät kadut ja poikkeuksellinen hiljaisuus, jonka rikkoo vain satunnainen linnunlaulu. Seesteiseen rauhallisuuteen ei täällä tarvita kuitenkaan aina mökkimaisemaa – olen viettänyt lähes kaikki juhannukseni kaupungissa.

Juhannustaikoihin lienee uskominen, sillä keskikesällä kaikki on mahdollista. Ihmeitä oli ilmassa silloinkin kun juhannuksen festivaalitunnelma tuotiin ydinkeskustaan, Valtteri Festivaalin rantautuessa muutamia vuosia sitten osaksi Tamperelaista kesäohjelmaa. Kaupunkijuhannukselle lienee kysyntää – etenkin jos katsoo festivaalien mainittavan hyvää esiintyjäkaartia.

Valtteri on rakennettu paraatipaikalle Tampereen Tullinaukiolle, jossa musaa pääsee kuulemaan alueen eri lavoilta. Läpi juhannuksen tarjoillaan myös ilmaiskeikkoja Telakan ja Klubin terasseilla. Artisteja löytyy vaativaankin makuun. Erinomaisimman lisän juhannusjuhlaan tuo kuitenkin Pakkahuoneelle pystytetty juhannussauna, jonka lauteilla pääsee maksutta löylyihin.

Persoonallisen konseptin lisäksi Valtteri Festivaalissa on tyyliä. Tapahtuma mainostaa itseään kesän ainoana festarina, jonka lavalle ei nouse samat esiintyjät kuin kaikilla muilla, toistensa kanssa lähes identtisillä festivaaleilla. Artistitarjonta onkin mainitsemisen arvoinen: paikallisten lahjakkuuksiemme lisäksi esiintymässä nähdään muun muassa Olavi Uusivirta ja Vesala. Huumoriltakaan ei säästytä: lavoilla esitetään myös stand-uppia.

En ole festari-ihmisiä, mutta Valtteri Festivaalia fiilistelen useastakin syystä. Se on esimerkillinen tapahtuma, joka tuo kulttuurin kaupungin ytimeen, kannustaen kävijöitään jalankulkuun ja pyöräilyyn omilla pyöräparkeillaan. Kaupallisuuden sijasta tapahtuma huokuu kulttuuria – ei ainoastaan esiintyjillään, vaan lisäksi niillä valinnoilla, jotka mahdollistavat juhannuksen juhlimisen myös maksuttomilla ja ikärajattomilla tapahtumilla.

Hienoin oivallus lienee kuitenkin tässä: tapahtuma ei yritä tyypilliseen tapaan luoda lisämyynnillä asiakkaalle tarpeita. Päinvastoin; koko tapahtuma on rakennettu tukemaan niitä asioita, joita ihmiset juhannuksesta oikeasti haluavat. Juhannussaunan lisäksi Pakkahuoneella tanssitaan juhannuspäivänä perinteiset juhannustanssit. Se on mainio idea.

Kerrotaan, että mikäli Juhannusyönä laittaa tyynynsä alle kukkasia voi unessaan nähdä tulevan puolisonsa. Onneksemme todellisuus on toisinaan untakin maittavampaa. Jos juhannusiltana pitää silmänsä auki, voi rakastua kaupunkiin, jonka lempeässä sylissä taide elää ja muuttuu todeksi.

Se on ihanaa, sillä se on totta.