Uutiset

Jättipakastimet säilövät veri- ja kudosnäytteitä Tampereella

Tampereen yliopiston Petteri Malkavaara ja Oy AGA Ab:n Minna Matrone. Kuva: Hanna Poropudas

Tampereen Kaupissa otetaan pian käyttöön Arvo-rakennus, jossa on nestetyppijärjestelmällä toimivia syväjääpakastimia. Niissä tullaan säilyttämään suomalaisten veri- ja kudosnäytteitä jopa sukupolvien ajan.

Jättipakastimet säilövät veri- ja kudosnäytteitä Tampereella

Tampereen yliopiston lääke-, terveys- ja biotieteiden tutkimus-, opetus- ja laboratoriotoiminnot yhdistävä Arvo-rakennus Tampereen Kaupissa otetaan käyttöön kesän aikana. Siellä on valmiina nelisenkymmentä jättimäistä pakastinta säilömään suomalaisten veri- ja kudosnäytteitä jopa sukupolvien ajan.

Lääketieteen opiskelijoiden, tutkijoiden sekä esimerkiksi Tampereen Biopankin käyttöön tulevien syväjääpakastinten jäähdytyksessä käytetään sähkön sijaan nestetyppeä.
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n rakennuttama Arvo on poikkeuksellisen suuri hanke – yli 67 miljoonan euron investointi tieteeseen ja opetukseen. Nestetyppijärjestelmä sekä pakastimet luovutetaan Tampereen yliopiston käyttöön 7.7. Virallisia laitoksen avajaisia vietetään syksyllä. 

Tampereen yliopiston laboratoriopalveluiden johtaja Petteri Malkavaara kertoo pakastimien käyttötarkoituksesta: