Mun Manse

Sinne minne minä menisin

Tein muutamia vuosia sitten listan, jonka on määrä auttaa minua hätätilanteen sattuessa. Hätätilanteella tarkoitan tässä tapauksessa akuuttia tarvetta vakuuttaa ulkopaikkakuntalainen Tampereen ylivertaisuudesta. Listani pitää sisällään luettelon niistä paikoista, joissa vieraileminen aiheuttaa nopeaa, mutta voimakasta rakastumista kotikaupunkiini. Eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu ja kenet tapaa.

Sinne minne minä menisin

Tein muutamia vuosia sitten listan, jonka on määrä auttaa minua hätätilanteen sattuessa. Hätätilanteella tarkoitan tässä tapauksessa akuuttia tarvetta vakuuttaa ulkopaikkakuntalainen Tampereen ylivertaisuudesta. Listani pitää sisällään luettelon niistä paikoista, joissa vieraileminen aiheuttaa nopeaa, mutta voimakasta rakastumista kotikaupunkiini. Eihän sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu ja kenet tapaa.

Listani viidennelle sijalle on oikeutetusti noussut Tammelan tori, paikka jota kotiseuturomantisoidessani toisinaan kutsun myös suosikkipaikakseni Tampereella. Sallikaa hölmö rakkauteni, Tammelan torissa vain sattuu yhdistymään moni rakastamani asia – maanläheisyys, ystävällisyys, hyväntuulisuus, perinteet ja klassikot. Niin ja saa sieltä mustaamakkaraakin.

Otin viimekesänä tavakseni poiketa torikahville jokaisena aamuna ennen työpäivääni. Yksin hörpätyt kahvit muuttuivat nopeasti mainioksi, elämää sivuaviksi keskusteluhetkiksi, päästessäni vakioasiakkaiden sisäpiireihin. Siinä me istuimme, välissämme elettyjen vuosikymmenten sijasta vain aamukahvit ja munkit. Taisin minäkin viisastua.

Tori antaa paljon myös nuorille. Tarkemmin asiaa tarkasteltuani huomaan minulle tapahtuneen enemmän toreilla kuin yhdessäkään yökerhossa. Olen saanut tärkeän ystävän, myynyt munkkeja, soittanut Kankku Kankaanpään kanssa ruudullista caster-kitaraa, tullut kosituksi ja hypännyt suihkulähteeseen. (En tosin varsinaisesti tässä nimenomaisessa järjestyksessä!)

Kesä on alkanut. Se tarkoittaa kirkastuneita aamuja ja hiljalleen uusiin päiviin herääviä kansalaisia. Olemme onnekkaita - kahvit porisevat jo aamuvirkkujen herätessä. Jopa ilman kansanjuhlia tai urheiluhuumaa uskallankin kokemaani ihastuneena ehdottaa: torilla tavataan.