Mun Manse

Yksi klassikko, kiitos!

Neljä vuotta sitten tapasin Vaakon Nakin jonossa herrasmiehen, joka innostui kertomaan tarinaa vuosikymmenten takaa.

Yksi klassikko, kiitos!

Neljä vuotta sitten tapasin Vaakon Nakin jonossa herrasmiehen, joka innostui kertomaan tarinaa vuosikymmenten takaa. Hänellä oli erityinen suhde Vaakkoon, sillä hän oli tavannut tulevan morsiamensa samassa jonossa viittäkymmentä vuotta aikaisemmin. Hän oli kutsunut Pispalan neidin ensitärskyille vastikään auenneelle kioskille ja siitä jonosta oli yhteinen tarina saanut alkunsa.

54-vuotta on komea ikä grillikioskille. Oikeastaan - se on komea ikä mille tahansa suomalaiselle yritykselle. Pieni grillikioski on ohittanut vuosien aikana niin 60-luvun maastamuuton, öljykriisit, pankkikriisit ja suuret talouslamat. Vaakon ruoka on niin hyvää, että paikan muut meriitit saattavat unohtua. Vuonna 2015 Vaakko äänestettiin Tampereen parhaaksi yöajan ravintolaksi.

Vaakon Nakilla vietettiin syntymäpäiviä torstaina. Kotiseuturomantikkona olin paikalla jo keskiviikkona hieman ennen puoltayötä. Nojailimme tiskiin (sillä se kuuluu asiaan) ja tilasimme makkaraperunat (sillä sekin kuuluu asiaan). Pispalan yö oli hiljainen, mutta grillin päällä loistava valomainos viitoitti tietä kotiin jykevän Haulitornin alla.

Nykyaika tuo kulinaristien tarjottimille eksotiikkaa, kulttuuria ja kansainvälisiä trendejä. Ravintolat vaihtuvat ja uudistuvat. Keskustasta saa kaikkea. Ruokailuun suhtaudutaan spektaakkeleina ja toisinaan eteemme tuoduille lautasille asetellut teokset ovat niin erikoisia, ettei tavallinen tallaaja tiedä mistä suunasta sen syöminen tulee aloittaa.

Onneksi yksi asia on varma: trendit vaihtuvat ja klassikot pysyvät. Vaikka kulutustapamme muuttuvat, pitävät jotkut tavoistamme sitkeästi pintansa. Siksi niitä kutsutaan perinteiksi. Perinteitä, kuten Pispalassa nautittu hodari, sen rapiseva käärepaperi, ketsuppitahrat kasvoilla ja luukulta huikattu hyvänyöntoivotus kotiin lähtiessä.

Se on elämää - ja juuri siitä syystä se maistuu oikealta.

Kaikilla mausteilla.