Mun Manse

Andö livin lavin stoori nevö draid

Ruutuvihon keskiaukeamalle on kuulakärkikynällä kiroitettu: vel jy triit mi laikö pussmän, dät käänt faindö traib, nevö kiipmi fiilin sädisfaid ai givjy pööls än öömin än daimonds baidö loud batsy laid.

Andö livin lavin stoori nevö draid

Ruutuvihon keskiaukeamalle on kuulakärkikynällä kiroitettu: vel jy triit mi laikö pussmän, dät käänt faindö traib, nevö kiipmi fiilin sädisfaid ai givjy pööls än öömin än daimonds baidö loud batsy laid. Teksti näyttää erehdyttävästi samankaltaiselta kuin ensimmäiset alakoulun englanninkieliset kirjoitelmat. Ratkaiseva ero näiden kahden välillä on se, että tämä teksti löytyy museosta, vitriinin takaa.

Vanhempani tapasivat Hurriganesin keikalla Mäntän ammattikoululla keväällä 75. Vapriikissa vastikään auenneen Hurriganes-näyttelyn seinälle kootusta keikkakalenterista tarkistettuani huomasin, että Mäntän keikkaa seurannut Porin keikka oli seuraavalta päivältä peruttu. Toisinaan asiat ovat pienestä kiinni.

Hurriganes oli outo ilmiö YYA Suomessa - sillä ei ollut poliittista agendaa vaan se oli avoimesti kaupallinen. Bändi korvasi puutteellisen taidon englanninkielessä – tai kuten Remu sen sanoi, Amerikan kielessä – omalla tyylillänsä. Museossa esillä olleet kuvat ja keikkavaatteet kertoivat siitä, kuinka tarkkaan bändi oli miettinyt sen, miten he yleisönsä edessä näyttäytyivät. Niin ikään vitriiniin säilötyt, sydämin koristellut fanien rakkauskirjeet eivät jätä arvailujen varaan, etteikö valittu tyyli olisi iskenyt yleisöön. Äitini tunnustaa olleensa ihastunut Cisseen, hänen ystävättärensä valitessa Albert Järvisen.

Vapriikkiin avattu Hurriganes-näyttely on yhtä loppuun asti hiottu kuten bändi itsekin. Valokuvien, soittimien ja harvinaisten muistojen keskellä soi musiikki. Suurelta näytöltä voi katsoa vanhoja keikkoja, mukavissa nojatuoleissa istuen voi kuunnella Ganesia ja selata vanhoja leikekirjoja. Museoille ominainen hiljainen seesteisyys on karsittu – täällä kuuluu ja tuntuu rock’n’roll. Niin sen pitääkin olla.

Hurriganes-näyttely on harvinainen helmi, josta tamperelaisten kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Vapriikissa katsoja pääsee kävelemään keskelle ainutkertaista menestystarinaa, sen vauhdikkaita käänteitä ja koskettavia kohokohtia. Kokemus on tunteikas, eikä säästä myöskään naurulta: eräälle seinälle on talletettu artikkeli, jossa ylioppilaaksi päässyt Ile kertoo opiskelun tuhoavan rock-muusikon. Tekstin viereen on liimattu myös tätä myöhemmin seurannut otsikko: REMU LINNASSA – KEIKAT PERUTTU.

Niin se menee. Rock and roll, all night long.