Uutiset

Anna-Elina Lyytikäinen Tampereen Teatterin pääohjaajaksi

Tampereen Teatterin pääohjaajaksi on nimitetty Anna-Elina Lyytikäinen. Hän aloittaa työnsä 1.1.2016. Tampereen Teatterissa Lyytikäinen on vieraillut aiemmin sekä näyttelijänä että ohjaajana, ja siellä on myös kantaesitetty hänen kaksi ensimmäistä näytelmäänsä.

Anna-Elina Lyytikäinen Tampereen Teatterin pääohjaajaksi

Tampereen Teatterin uutena pääohjaajana aloittaa 1.1.2016 Anna-Elina Lyytikäinen (s. 1971 Kuopio). Lyytikäinen on näyttelijä, ohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi, vuonna 1993 näyttelijän koulutusohjelmasta ja vuonna 2000 ohjaajan koulutusohjelmasta.

Lyytikäisen teatteriura käynnistyi näyttelijänä. Hän oli kiinnitettynä Lahden kaupunginteatteriin 1993–1994 ja Helsingin kaupunginteatteriin 1994–1997, jonka jälkeen hän jäi freelanceriksi. Hänet muistetaan mm. roolistaan Pyynikin kesäteatterin Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa sekä mm. rooleistaan elokuvissa Pelon maantiede, Pikkusisar ja Liian paksu perhoseksi. Tampereen Teatterissa hän on näytellyt näytelmissä Armon varassa, Kissa kuumalla katolla, Oi Kalifornia!, Nukkekoti ja Lasinen eläintarha.

Tampereen Teatteriin Lyytikäinen on ohjannut näytelmänsä Hämähäkkimiehen kosto  ja Armon varassa  sekä näytelmät Macbeth  ja Yksi lensi yli käenpesän. Lyytikäisen viimeisin ohjaustyö on tältä syksyltä Kuopion kaupunginteatteriin hänen omasta näytelmästään Sylityksin. Lisäksi Lyytikäinen on vieraillut ohjaajana mm. Helsingin kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Porin Teatterissa, Kuopion, Lahden, Jyväskylän ja Turun kaupunginteattereissa sekä Teatteri Siperiassa.

Anna-Elina Lyytikäinen on kirjoittanut kolme näytelmää: Armon varassa, Hämähäkkimiehen kosto  ja Sylityksin. Näytelmissään hän käsittelee arkielämästä nousevia aiheita ja ihmiskohtaloita terävästi mutta lämpimästi, henkilöhahmojaan mustalla huumorilla sävyttäen.

Lyytikäinen palkittiin vuonna 2011 Olavi Veistäjän säätiön palkinnolla.
 

Anna-Elina Lyytikäinen haastattelussa