Uutiset

Tampere Cup alkaa - tästä pelataan

Seitsemän vuoden tauon jälkeen tamperelainen jääkiekkokausi polkaistaan käyntiin Tampere Cupin merkeissä. Takavuosien suurturnaus tekee paluun neljän perinteisen liigaseuran mittelöillä.

Tampere Cup alkaa - tästä pelataan

Vuodesta 1989 alkaen Tampere Cupia pelattiin joka syksy 20 vuoden ajan. Sen jälkeen turnaus kuitenkin kuivui kokoon, lähinnä Tapparan kansainvälisten otteluiden vuoksi. Tappara pelasi ensin Nordic Trophya, sitten European Trophya ja viimeisimpänä CHL:ää, eli jääkiekon mestareiden liigaa.

Täksi vuodeksi CHL:n ottelujärjestelmää muokattiin siten, että Tampere Cupin järjestäminen on jälleen mahdollista. Mukana ovat Ilveksen ja Tapparan lisäksi kaksi muuta koko SM-liigan olemassaolon ajan pääsarjassa pelanneet HIFK ja TPS.

Avausottelussa perjantaina klo 16.30 kohtaavat IFK ja TPS. Ilta huipentuu klo 20 alkavaan otteluun Ilves - Tappara. Lauantaina Tampere Cupin voiton ratkaisevat perjantaina ottelunsa voittaneet joukkueet, häviäjät puolestaan ratkaisevat pronssimitalien kohtalon. Riippumatta siitä, kumpi lauantain peli on finaali, pelaa turnausjärjestelyistä tänä vuonna vastaava Ilves lauantain iltaottelussa klo 18. Tapparan ottelu alkaa lauantaina klo 14.

Vaikka Ilves on tämän vuoden turnauksessa vastuullinen järjestäjä, menevät turnauksen lipputulot molemmille tamperelaisseuroille. Ilves saa potista 60 ja Tappara 40 prosenttia. Ensi vuonna turnaus on tarkoitus pelata Tapparan isännöimänä.

Tampere Cup pelattiin alkujaan kahdeksan joukkueen turnauksena. Tuolloin joukkueet tahkosivat neljä ottelua neljässä päivässä. Sittemmin turnaus muutti muotoaan kuuden joukkueen mittelöksi. Nyt pelataan pitkän tauon jälkeen siis neljän joukkueen voimin.

Alkuperäinen Tampere Cup oli kansainvälinen turnaus, jonka ahkerin ulkomaalainen osallistuja on ollut ruotsalainen Luleå. Monelle tamperelaiselle pelimiehellekin tuttu Pohjois-Ruotsin ylpeys on käynyt osallistumassa turnaukseen peräti 11 kertaa. Turnausvoittoa Luleå juhli vuonna 1995.

Turnauksessa on nähty vuosien varrella myös maajoukkueita, joista eksoottisimpana Japanin maajoukkue. Myös Kanada ja USA on nähty turnauksessa pelaamassa ja USA myös voitti turnauksen vuonna 1993.

Useimmin pystiä on päässyt nostamaan Metallurg Magnitogorsk, joka voitti neljästä edellisestä Tampere Cupista kolme. Suomalaisjoukkueista Tappara ja Blues ovat juhlineet Tampere Cupin mestaruutta kahdesti.

Ilves ei turnausvoittoon vielä ole yltänyt. Finaalissa se on pelannut kolme kertaa, vuosina 1999,  2003 ja 2008. Näistä vuoden 1999 finaali oli turnaushistorian ainoa paikallisfinaali Tapparan voittaessa turnauksen.

Turnauspäällikkö Juha Pajuoja kertoo turnauksen paluusta